Lisa Dahlkvist har bara blick för seger

Sverige behöver en seger och spelare som älskar att vinna för att klara av det avgörande gruppmötet mot Australien. Det motsatta kan också fungera - att ta hjälp av Lisa Dahlkvist som hatar att förlora.
Lisa Dahlkvist silar snacket inför Australienmatchen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Från hetta och soldis i Winnipeg till dalande temperatur och nederbörd i Edmonton. VM-resan har nått en ny tidszon med ett annat väder och samtidigt ett läge där alla artighetsfraser och överflödiga resonemang bör skippas.

Det är allvar nu, matchpirret börjat kännas. Reprisen på kvartsfinalen i förra VM har blivit sista chansen för Sverige att nå åttondelsfinal.
– Då visste man inte så mycket om Australien i sig, bara att De Vanna spelar där. Det var bara att gå in och köra. Nu känns det mer att det är ett bra fotbollslag som kommer stå på andra sidan, säger Lisa Dahlkvist med ett tydligt tillägg.

– Kul att få möta ett så bra motstånd när det är vinna eller försvinna.

Få spelare kan kopiera mittfältarens energikälla, en avgrundsdjup skillnad mellan vinst och förlust.

Lisa Dahlkvist behåller förvisso en avslappnad attityd i matchupptakten, imponerar med tyngd bakom orden och ett skämtlynne som ibland bubblar upp och förgyller frågestunden.

Som när någon undrar när hennes distansskott blir en faktor igen.
– Jag kollar lite på det, måste se till att de börjar passa mig också, ler hon.

Hur stoppar man dem på mittfältet?
– Det känns som att de ligger väldigt tajt, nästan markerar oss. Jag förmodar att de kommer ligga nära, så det gäller att jag och Seger håller ihop, säger Dahlkvist med en ännu en avväpnande knorr:

– Nu förutsätter jag att jag kommer att spela.

Stadigt mer tid på plan
Sett till speltid är den rutinerade balansspelaren fått upp raketfart i landslagströjan på slutet. Skadad under våren och med tanke på den bakgrunden en av de mest tveksamma VM-uttagningarna.

Sedan en halvlek i genrepet, en timme mot Nigeria och full tid mot USA. Dahlkvist tar med sig den insatsen och inte minst självförtroendet i gruppen när hon får fria tyglar att formulera nästa matchplan.
– Eftersom vi hade en bra känsla från USA-matchen kan vi flytta upp det lite. När vi väl försvarar oss måste vi ändå gå för vinst, vi kan inte bara ligga lågt och gå på kontringar utan måste bygga upp ett anfallsspel som vi kan göra, säger hon och utvecklar kring hur passningarna fram till Lotta Schelin på topp kan bli bättre.

– Vi kollar på tidigare matcher, ser vilka ytor hon rör sig i och vart det har funnits luckor. Hur hon kan få boll på fötterna, det är iallafall viktigt från min sida.

Taktik, detaljer och speluppbyggnad i all ära.

Fyra år efter genombrottet, när hon stirrade ner Hope Solo på straff och nickade Sverige till semifinal i VM i Tyskland behöver landslaget Lisa Dahlkvists vinnarskalle mer än någonsin.

Hon är lika rak och okomplicerad i ingripandena på plan som i försnacket. Att kryss kan räcka för avancemang är just ett överflödigt resonemang som inte biter på Dahlkvist.
– Jag tror att det är svårt att spela på resultat. Jag personligen tycker att det är bättre om vi bara vinner, säger hon.