おかげで日本 - d v s Tack Japan!

Att Japan vann med 2-1 över Holland betydde mindre för Sverige än att det var önskeresultatet för att Sverige därigenom får chans att spela kval om plats i nästa OS i Rio.

De japanska världsmästarna var helt överlägsna de holländska nykomlingarna VM-slutspel, hedrande för dessa att förlora med bara uddamålet. Kirsten van de Ven nickade in reduceringen på tilläggstid.
Manon Melis hade dock en chans att ge Holland ledningen redan efter 8 minuter efter en öppnande genomskärare från klubbkamraten i Kopparbergs/Göteborg Lieke Martens.
Yuki Ogimi nickade i ribban efter tio minuter. Saori Ariyoshi tog hand om returen och sköt 1-0. Minuten senare var det omvända roller när Manon spelade fram Lieke.

Holland fick jaga hela matchen. Det japanska kortpassningsspelet var både snabbt och fantasifullt.
I andra halvlek tvingade Holland Japan att rensa på egen mållnje två gånger men å andra sidan var Mandy van den Berg nära att göra självmål på motsatt planhalva.

Mizuho Sakaguchi avgjorde matchen i den 78:e minuten med sitt 2-0-mål som målvakt Loes Geurts var chanslös på.

- Som vanligt blev det en nagelbitare för alla (japaner), ledsen för det, sade Japans förbundskapten Norio Sasaki efteråt.
- Men vi tar varje match för sig. Motståndarna jagar när man har tagit ledningen, men jag var inte alltför orolig när vi blev pressade. Det viktiga är att behålla lugnet och finna vägarna att spela sig ur de situationerna. Vi lät inte Holland dominera, möjligen utom vid hörnorna.

Sverige får nu spela en kvalturnering mot Schweiz, Norge och Holland, de övriga europeiska förlorarna i åttondelsfinalerna om en plats i OS 2016. Endast vinnaren när de fyra mött varandra får spela OS. Tyskland och Frankrike är redan klara.
När OS-kvalet ska trängas in tillsammans med EM-kval är inte klart, men det kan ske till bekostnad av deltagande i Algarve Cup.
Sedan gäller det om damlandslaget får disponera spelare extra tid jämfört med inför årets VM, det är också en match SvFF kan förväntas få ta med klubbarna/EFD.

Taggar: ,