Pia om kritiken och framtiden

Det är dags för en lång "roadtrip" för Pia Sundhage, svensk förbundskapten, som tagit till sig kritiken från klubbarna om dåligt samarbete. Pia börjar hos AIK på onsdag och avslutar i Mallbacken om några veckor.
Förbundskapten Pia Sundhage. Foto: Bildbyrån

.

Det svenska landslaget är sedan länge hemma ifrån VM i Kanada. Man gick vidare från gruppen med ett nödrop men OS-platsen såg ut att vara förlorad. Turen var dock åter på Sveriges sida, alla matcher gick Sveriges väg och ett OS-kval väntar i början av nästa år. Redan i höst börjar dock ett nytt EM-kval och vid rodret lär förbundskapten Pia Sundhage stå trots allt snack från olika håll som krävt hennes avgång.

Så här tidigt efter VM inser jag att ingen analys gjorts därifrån ännu men kan du Pia ändå peka på något konkret som du ser är anledningen till att det svenska spelet inte fungerade som det skulle under VM?
– Så här i efterhand kan vi konstatera att om man inte har tillräckligt många friska spelare, och spelare som haft mycket speltid under våren så räcker man inte till på internationell nivå idag. Vi hade problem med försvarsspelet och satte nog lite för mycket fokus på den biten totalt sett. Det rubbade balansen mellan försvarsspel och anfallsspel vilket drabbade vårt spel avsevärt. Vi kommer att göra en noggrann utvärdering framöver.

Du har fått en hel del kritik i media. Hur ser du på det?
– Jag har inte läst så mycket men fått höra en del men det räcker med hur jag själv känner mig när man inte når de resultat man önskar. Det känns absolut inte bra men jag går vidare nu. Jag har ett jobb att göra, ett jobb jag brinner för och nu får vi ta nya tag och försöka göra bra ifrån oss i de viktiga kvalen till OS- och EM.

Utveckling tillsammans
Det snackas om spänt läge mellan dig och klubbarna. Var i ligger ditt ansvar som du ser det?
– Mitt ansvar, jag vill nog säga vårt ansvar. För det ligger väl i allas intresse att det går bra för svensk damfotboll. Det jag varit dålig på kan jag förbättra och jag börja med kontakten med klubbarna. Nu ska jag ut på en lång resa och på bara ett par tre veckor ska jag se en massa matcher och träffa tolv klubbar. Jag ska ställa frågan, vad behöver de ifrån oss i landslaget för att t.ex AIK:s Emma Lundh, ska ha en chans att utvecklas ytterligare? Förhoppningsvis kommer våra samtal att leda till något positivt. Tränarna har ju också varit på plats i Kanada och sett en del matcher och jag hoppas att de har färska intryck av internationell fotboll och sett vad som behövs för att utveckla svensk fotboll så att vi håller på hög internationell nivå även i framtiden.

EM och OS-kval
Framtiden närmar sig och i höst är det EM-kval som gäller och lite senare kommer ett viktigt OS-kval i mars 2016. Damallsvenskan avslutas den 18 oktober och klubbarna har lite olika upplägg vad gäller träning i perioden fram till säsongstart 2016. Hur tänker du gällande landslagsspelarnas möjlighet att hålla igång under perioden?
– Som du säger är det olika från klubb till klubb och jag ska försöka skaffa mig en bild av detta så att vi tillsammans kan skaffa bästa möjlighet för aktuella spelare att förbereda sig på bästa sätt. Vi har nio internationella dagar i november och lika många i januari. Dom får vi försöka använda klokt för att förbereda oss inför OS helt enkelt, avslutar Pia.

Lenn 2015-07-09 22:52

Skall bli intressant att se om Pia kan få fram ett nytt lag till OS kvalet och även EM kvalet. Sv, No, Schw, Ned är en ganska jämn grupp. Det gäller att Sverige har ett spelskicklig lag. Ja det blir spännande mitt i vintern. Jag ger Sverige 26, Nor 26, Schw 24 och Holl 24%

Mark 2015-07-13 11:34

"."