Sensationell poäng för Mallbacken mot mästarna

Mallbacken tog sin fjärde poäng i Damallsvenskan och mästarlaget FC Rosengård tappade sina första två samtidigt som Strandvallen noterade årets största publik för de damallsvenska arenorna med 2.070.
Jennifer Falk med en räddning i slutet av matchen. Sara Björk Gunnarsdottir (sjuan) och Kirsten van de Ven (åttan) är framme och oroar. FOTO: Anders Andersson

De bidrog till hemmalagets inspirerade insats som fick en önskestart änr skotska Zoe Ness tryckte in 1-0 efter bara 9 minuter, för övrigt hennes första mål för Mallbacken.
FC Rosengårds kvittering skulle dröja ända till mitten av andra halvlek när Sara Björk Gunnarsdottir vann bollen efter hörna.

Efter en halvtimmes spel tvingades FC Rosengårds mittback Emma Berglund bryta efter att ha drabbats av en ögonskada vid en närkamp.

För kalenderbitaren kan namnas att Mallbacken slog dåvarande Malmö FF på bortaplan med 1-0 2006.
2013 spelade Mallbacken 1-1 mot Tyresö med Marta som målgörare för gästerna.

Ibland kan en poäng betyda så oerhört mycket. Poängen, 1–1, som Mallbacken fick hemma mot FC Rosengård ikväll kan nog läggas till den skaran.
Hemmalaget stod upp bra och i målet imponerande Jennifer Falk.

– Det kändes som det var min dag idag och jag fick väldigt mycket hjälp från laget. Sen kände jag mig trygg i mig själv, säger Jennifer Falk.

Det var nog många av de över 2 000 åskådarna på natursköna Strandvallen som knappt kunde tro sina ögon när ett skotskt samarbete tidigt i matchen vid en högerhörna ledde till 1–0. Eilish McSorley slog hörnan som Zoe Ness mötte med en perfekt träff.

– Det var en skön känsla att få göra mål, säger Zoe Ness om hennes första mål i allsvenskan och hon berättade om att det var en inövad variant men där hon inte var målet med inspelet.

FC Rosengård som kom ifrån cupsemifinalen mot Umeå IK i söndags hade det mesta av bollinnehavet och kom att vara det spelförande laget genom hela matchen. Schweiziskan Ramona Bachmann var bland annat på väg igenom kort efter Mallbackens ledningsmål, men Sarah Bergman i hemmalaget stod där för en klockren brytning när hon var på väg och bli ensam med Jennifer Falk.

En halvtimme in i matchens tvingades Rosengårds landslagsförsvarare Emma Berglund kliva av på grund av en ögonskada. Hon råkade ut för en smäll mot ögat och det började blöda ur ögat och under. In istället kom Line Røddik Hansen.

– Jag fick ett slag mot ögat och det fanns inga andra alternativ än att byta, säger Emma.
– Nu är det svårt att säga om jag kan spela mot Linköping om en vecka, jag har inte varit med om någon sådan här skada innan och jag ska prata med läkaren när vi kommer tillbaka till Malmö. Kruxet i det hela är att jag har linser i ögat, så det är nog inte optimalt och stoppa in en lins i ögat nu,.

I slutet av halvleken skapade Rosengård sin farligaste chans, Jennifer Falk fick sträcka ut och rädda ett skott från Kirsten van de Ven till en hörna. En hörna som blev resultatlös.

– Förutom att det var en bra räddning så kändes det skönt att vi fick med oss 1–0 in i paus, sägerJennifer Falk.

Inför den andra halvleken fick Mallbacken göra sitt första byte, Eilish McSorley hade känningar i baksidan och klev av, in kom Sofie Ahlberg.
Rosengård fortsatte och pressa och till slut kom också utdelningen. En sidledspassning nådde Sara Björk Gunnarsdottir som behärskat kunde fixa 1–1. Hennes femte mål den här säsongen.

– Jag hann inte över på den bollen, jag försökte kasta mig men nådde den inte, säger Jennifer Falk som annars stod för en mycket bra insats och stod pall för trycket som Rosengård stod för under matchen.
– Det kändes bra ikväll och vi visste vart vi hade varandra, vi spelade kompakt och bra.

Malmölaget fortsatte framåt för ett segermål, något man inte lyckades med. Mallbacken stod upp bra och man bröt FC Rosengårds svit på tolv raka vinster i allsvenskan. Dessutom var det andra gången i rad som Marta Vieira da Silva fick lämna Strandvallen utan seger.

– Vilken underbar atmosfär och det var roligt och få spela inför allt folk, avrundade Jennifer Falk.

Text: Anders Andersson

mia.e. 2015-07-15 22:47

Ja, det är något med den planen... :) Mallbackens hemmaplan... Sensationella matchresultat bjuder den på - och publik drar den...

Rainer Fussgänger 2015-07-16 09:49

Jag vet att Rosengård var det spelförande laget och att de hade 18:4 i skott, men det är den första matchen utan Sjögran och inte minst Mittag. Och så tappar man poäng. Med Andonova och Junge har man hämtat två spelare med perspektiv, men de som lämnade har tillsammans spelat sis♪där 330 landskamper... Rosengårds spelartrupp är tunn bakom den första, urstarka startelvan. Skadas någon nyckelspelare blir det svårt. Nu kan man förstås ersätta Emma med Line,men där slutar möjligheterna.
Håller startelvan blir det nog SM-guld.

Lenn 2015-07-18 12:46

Ett överraskande resultat men starkt gjort av Mallb. Men SM-guld blir det till Roseng. och även cup-guldet bör de fixa. Det är väl bara underskattning som kan hindra dem från att ta the double.