Det ljusnar för Mallbacken - slog KIF Örebro

Andra allsvenska fullträffen för säsongen. Madelen Janogy kunde inte ha valt ett bättre tillfälle, hennes nickmål i den andra halvleken avgjorde för Mallbacken hemma mot KIF Örebro, som besegrades med 1-0 Därmed är värmlänningarna bara en poäng ifrån Hammarby på säker mark.
Madelen Janogy avgjorde för Mallbacken med matchens enda mål. Foto: Bildbyrån

– Det var en bra match av oss, en riktig laginsats som vi absolut inte ska skämmas för att vi går vinnande ur striden. En otroligt skön seger, säger Elin Nyman som kom in i den andra halvleken istället för matchvinnaren Madelen Janogy.

Mallbacken jagade viktiga poäng när man på onsdagskvällen tog sig an mittenlaget KIF Örebro hemma på ett soldränkt Strandvallen. Hela 854 åskådare hade hittat ut till Damallsvenskans charmigaste idrottsplats och man fick se två lag som verkligen bjöd upp till kamp. Men de farliga målchanserna uteblev i den första halvleken, närmast var Lisa Dahlkvist i KIF Örebro. Landslagsmittfältaren såg att Mallbackens duktiga målvakt Jennifer Falk stod lite långt ute och drog iväg en boll som precis gick över ribban.

I den andra halvleken öppnade hemmalaget piggast och redan efter fem minuter hade man skapat två farliga lägen. Sofie Ahlberg träffade ribban och Mimmi Larsson kom fri med Carola Söberg i Örebro-målet. Landslagsmålvakten räddade ut till en högerhörna som blev ofarlig. Men Mallbackens pigga inledning på den andra halvleken skulle komma att bära frukt.
Ett perfekt inlägg från vänsterkanten från Zoe Ness nådde Madelen Janogy panna och vi hade 1–0 i den 55:e minuten. Synnerligen välförtjänt.

– Känslan var underbar, säger Elin Nyman. Målskytten Madelen Janogy fyller i:
– Jag fick en långboll av Zoe Ness (som gick hela vägen förbi KIF Örebros målvakt, Carola Söberg) och jag var ganska fri vid bakre ytan och kunde nicka in bollen.

KIF Örebro kom att ha en bra period efter Mallbackens ledningsmål. Bland annat fick Jennifer Falk göra en enhandsräddning, men närmare än så kom inte gästerna. Mallbacken stod upp bra i defensiven. Dessutom hade man blivit av med Ogonna Chukwudi (hon fick byta i slutet av den första halvleken), hon skapade på egen hand halvfarliga chanser. Istället låg Mallbacken närmare ett 2–0 och man fick revansch på KIF Örebro för den oavgjorda matchen 2013. Då lyckades Sarah Michael hitta rätt i den 94:e matchminuten.

– Det var viktiga tre poäng. Jag tycker vi gör en bra match, vi jobbar på bra i defensiven och ligger rätt i positionerna. Offensivt skapade vi mer idag och vi fick fast bollen högt upp i plan och kunde fylla på med mer folk, säger försvararen Sarah Bergman som dessutom passade på och fylla år.
– I den andra halvleken hade KIF Örebro mer bollinnehav än vi men lyckades inte skapa några riktigt farliga målchanser. Matchen var ganska jämn men det var vi som lyckades göra målet idag och därför fick vi med oss tre poäng. Det här var den bästa födelsedagspresenten.

Vi noterar vidare att Jennifer Falk återigen stod för en stabil insats i Mallbackens mål.
Men framförallt stod hemmalaget för en helgjuten insats som bärgade tre viktiga poäng i kampen om förnyat allsvenskt kontrakt. Närmast väntar AIK för Mallbacken på söndag, också den en hemmamatch. KIF Örebro har Kristianstad borta.

Text: Anders Andersson