Rosengårds förstärkning har landat

Tillbaka till klubblagsfotbollen, landslaget finns fortfarande kvar på kartan. Josee Belanger har kommit till Malmö för att hjälpa Rosengård försvara SM-guldet. Vägen på hennes egen resa leder till OS i Rio de Janeiro.
Josee Belanger är klar för hösten i Rosengård. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

– Framförallt är det en fin möjlighet för mig, säger hon.

Jetlag, pappersarbete och nådiga nicken från tränaren skiljer den kanadensiska anfallaren från debuten med mästarlaget.

När damfotboll.com möter nyförvärvet strax före fredagsmatchen har hon hunnit landa efter sin transatlantiska flygtur, men inte så mycket mer.
Många första intryck, en del har hon kvar att göra.
– Jag har sett omklädningsrummet och spelplanen. Lagkamraterna får jag träffa ikväll och på lördag (läs: idag).

Från läktaren såg hon 2-2-insatsen mot Vittsjö, fick skärskåda taktiken och en blick för vad som krävs under hösten.

För Belanger finns också landslaget med i bilden.
Fotskadan som höll henne borta från VM för fyra år sedan och fick henne att tvivla på fortsättningen när bronsupplevelsen av OS i London var från avstånd finns kvar som klangbotten.
Förbundskaptenen John Herdman fick med 29-åringen på satsningen mot VM på hemmaplan även om det krävdes eftertanke.
Nu är målet utstakat, Rio de Janeiro nästa sommar. Rekordpubliken i Vancouver såg henne göra det avgörande målet för att slå ut Schweiz och ta Kanada till kvartsfinal. Flera flexibla insatser som ytterback kryddade VM-insatsen för en och en halv månad sedan.

Josee Belanger tog sommarledigt, gjorde TV-intervjuer och besökte flera fotbollsläger i hemstaten Quebec. Sedan ringde telefonen med en svensk röst på tråden.
– I slutet av förra veckan, Rosengård behövde en anfallare. Det var två dagar innan transferfönstret stängde, jag fick tänka rätt snabbt. Snabba beslut är alltid bäst, säger hon.

I det avseendet verkar hon leva som hon lär. Tempospelaren gillar att sätta fart både på bollen och sig själv.
– Jag är en explosiv och snabb spelare, dribblar gärna och bra. Jag gillar när saker händer på plan, säger hon.


Vad fick dig att ta klivet över till Europa?
– Det var perfekt timing för att jag skulle komma tillbaka på banan, framförallt en fin möjlighet för mig. Jag har alltid velat uppleva mentaliteten här, i Kanada har vi ingen proffsliga utan måste ta oss utomlands, säger en spelsugen forward.

– Det finns lite att anpassa sig till, säsongen här är redan halvvägs. Men jag är redo för det, vill ge allt. Och det finns likheter med landslaget, samma höga nivå på fotbollen. John Herdman införde ett spel med mer bollinnehav, det är liknande här vilket gör att jag kan anpassa mig snabbare.

Bredvid på läktaren fanns ett mer bekant ansikte i en ännu ovan roll. Sportchefen Therese Sjögran fick kommentera värvningen. Närmast vill hon sätta blåslampa på pappersexercisen så att nyförvärvet blir spelklart inom kort.
Nästa seriematch, nästa lördag hemma mot Mallbacken är Belangers tänkta debutdatum.
– Hon har mycket hjärta, en lagspelare. Sånt vill vi ha, hon kommer att passa jättebra, säger Therese Sjögran.