Mardrömsfrisparkar sänkte Kopparbergs/Göteborg

Statistiken talade för att Piteå IF skulle få lägga ytterligare en förlust till de 9 av 10 tidigare möten mot Kopparbergs/Göteborg. PIFs 0-5-förlust senast i Linköping talade inte heller för att verkligheten skulle bli en annan på LF Arena - hela 4-0 till Piteå IF.
June Pedersen gjorde två mål när Piteå besegrade Kopparbergs/Götborg FC. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Det betyder dessutom att man petar ner gästerna till femteplatsen i tabellen.

Minnesbilderna som de 1920 på läktarna gärna bevarar är två osannolika mål av June Pedersen, två nästan identiska frisparkar.
Den första efter en halvtimmes spel slog hon från 15 meter på egen planhalva. Bollen studsade högt vid den kritiska punkten mellan målvakt och uteförsvarare. Kopparbergs/Göteborgs målvakt Fanny Lund missade och bollen dalade ner bakom henne.

2-0 fem minuter senare var ett riktigt fotbollsmål, instick från Emilia Appelqvist till Hanna Pettersson som tog med sig bollen och sköt.
I slutminuten av första halvlek slog June Pedersen till igen med en jättefrispark. Mardrömmen var inte slut för Fanny Lund var trängd för att kunna nå bollen.
3-0 redan i halvtid och matchen var körd för Kopparbergs/Göteborg.

Den började ändå lovande med några fina högerinlägg från Elin Rubensson mot Lieke Martens som var tillbaka efter sin huvudskada.
Danielle Van de Donk bjöd på en snurrfint som nästan öppnade upp hemmaförsvaret, men det var allt.
Piteå IFs försvar agerade så säkert att man nästan bortsåg från självklarheten att Faith Ikidi skulle dominera. Bredvid henne i mitten spelar Emelie Lövgren och frågan är om inte hon skulle kunna bli en mittback även i landslaget. Elin Johansson var också en av PIFs hårdast arbetande både offensivt och defensivt.

Det närmaste Kopparbergs/Göteborg kom att spräcka nollan bakom Hilda Carlén, som inte hade överdrivet mycket att göra, var Manon Melis stolpskott i 68:e minuten.
Målfesten i Piteå avslutades av Pauline Hammarlund med 4-0 framspelad av Lena Blomkvist fem minuter före slut.

Martin 2015-08-16 18:06

Ikidi får väl (tyvärr) inte spela för Sverige då hon väl har spelat officiella matcher för Nigeria (utgår jag ifrån) ?

Annars är hon förstås given då hon känns bättre än någon av våra nuvarande mittbacksalternativ i Damlandslaget.

Rainer Fussgänger 2015-08-16 23:31

Faith Ikidi kan aldrig spela för Sverige, tyvärr. Hon har redan spelat tävlingsmatcher, t.e. i VM 2007 och VM 2011.

mia.e. 2015-08-17 11:29

Var det bara en sådan där vanlig slentrianmässig 'slå på landslaget' ('de lovliga att alltid slå på') kommentar, Martin, eller hade du några särskilda exceptionellt odugliga mittbackar du vill namnge i åtanke? För jag har då ingen aning om vilka du talar om...? Är inte backlinjen den linje vi fortfarande är relativt bra på i Sverige och i konkurrens med utländska stjärnor kan hålla platser i ute på planen under matcher i Damallsvenskan ännu så länge?

Skulle det inte i så fall vara intressantare att nämna vilka mittbackar vi har i Sverige att tillgå, som är spelande och kan bedömas - och deras styrkor och svagheter, vad man gärna såg spelarna utveckla? Lite konstruktivt sådär, om den negativa kommentaren ska ha något som helst värde alls... Eller ska alla mittbackar om de är svenska - sedda och osedda (och som inte ev. spelar i LFC, förstås) lägga skorna på hyllan för det blir ändå aldrig nått av dem...? Därför att...? De spelar inte i Linköping..? De är svenska..? Har ingen stjärnstatus att peka på och kan aldrig få en..? När det är det som gäller...

...Mer konstruktivt?

Lenn 2015-08-17 17:22

Lite imponerad av Piteå som får en dänga av Linköping men reser sig och vinner över Gtbg med klara 4 - 0. Det är tydligen ett stabilt och bra lag som är i bra form. Men vem vinner kronprinsessan Viktorias pokal. Rosengård eller Linköping eller Eskilstuna ? Hmm jag tror Rosengård om de får ordning på sitt spel igen.

Thorsten Frennstedt 2015-08-18 14:57

Historiskt har många spelare fått representera flera länder, Alfredo di Stefano, Ferenc Puskas m fl, men de luckorna har täppts till av FIFA. För att Faith Ikidi fick dra på sig en svensk landslagströja skulle bl a erfordras att Nigerias FF uteslöts av FIFA, vilket i och för sig har hänt några gånger.