Pia och klubbarna ense om fystesterna

I höst väntar ett EM-kval för det svenska landslaget. Ett landslag som inte levde upp till förväntningarna alla hade på det. Förbundskapten Pia Sundhage fick sin beskärda del av kritiken och åkte runt på en Sverige-tour för att samtala med Damallsvenskan klubbar. På frågan om det blev några konstruktiva samtal svarar hon i denna intervju för damfotboll.com.
Pia Sundhage, svensk förbundskapten har varit på turné. Foto: Bildbyrån

– Det ska sägas att en klubb återstår, nämligen Vittsjö GIK men i övrigt har jag varit runt och snackat med alla. Jag har lyssnat på vad de har haft att säga som sin verksamhet, frågat dem vad som krävs av oss/mig för att det ska bli ett bättre samarbete. Ingen har klagat eller kommit med kritik vad gäller den biten men det har framkommit annat. Som till exempel att klubbarna vill att vi ska slopa tester på landslagssamlingarna och det kan jag hålla med om. Bättre att vi kan hjälpas åt med det på klubbnivå så slipper vi lägga tid på det när vi har landslagssamlingar.

Tidigare har det funnits diskussioner kring samlingar där ni inte haft landskamper och vid ett tillfälle markerade då klubbarna genom att inte släppa sina spelare. Vilka lösningar kan ni gemensamt hitta för att få ut det bästa för både klubbar och landslag?
– Vi saknar definitivt inte förfrågningar om att möta bra motstånd, det har kommit bland annat från USA, Kina och Sydkorea men vi vill undvika längre resor. Vi ser hellre att vi kan få till ett läger på Bosön i november där vi kan gnugga detaljer i spelet i lugn och ro. Vid ett läger kan vi se fler spelare och den enda risken vid tar, om vi inte lägger in en landskamp, är att vi inte får hit våra utlandsproffs. Just nu har jag goda förhoppningar om att vi gemensamt ska hitta en lösning, det är positiv respons från klubbarna vilket jag är glad för, säger Pia.

Med ett EM i höst så ligger förstås också tankarna ett steg längre fram, nämligen OS-kvalet i början på nästa år. Hur resonerar du inför den tämligen tuffa uppgiften?
– Först gäller det att göra bra ifrån oss i EM-kvalet. Inte minst Polen lär bli en svår motståndare, det vet vi sen tidigare matcher i VM-kvalet inte minst. Saker kommer säkert att hända under hösten som ligger till grund för vår prestation längre fram, vi får ta ett steg i taget. Ett önskemål är absolut att kunna spela en landskamp på konstgräs någon gång i januari, dock är det inte något som är bestämt ännu.

F19-landslaget överraskade de flesta när det vann EM och även fixade en biljett till U20-VM 2016. Har du några nya spelare i tankarna inför höstens EM-matcher?
– F19 gjorde ett strålande EM och det visar att Sveriges spelarutvecklingsplan fungerar alldeles utmärkt. Sen gäller det för tjejerna att ta det där sista steget, få mycket speltid i sina klubblag och sen slå sig in och bli bäst i landslaget. Vi har gjort bra på ungdomssidan tidigare och en bra förebild är Sofia Jakobsson som var med och spelade U20-VM 2010 och nu är etablerad i damlandslaget. Stina Blackstenius gjorde ett strålande mästerskap och vann även skytteligan, vilket imponerar. Vi har koll på allihop och det kanske dyker upp någon i truppen framöver.

Var det några spelare som imponerade under din rundresa i till Damallsvenskans klubbar?
– Jag gillade det jag såg i Piteå med deras sätt att spela vilket har gjort Pauline Hammarlund till bästa målskytt så här långt i Damallsvenskan.

I Eskilstuna Uniteds backlinje har du inget att hämta, men vad säger du om jag säger Petra Larsson, deras mittfältare som jag tycker har stort hjärta ochen minst sagt intensiv spelstil, lite lagom elak på plan och kan vara jobbig för vilken motståndare som helst?
– Jodå, jag är nog böjd att hålla med dig, men nu ger jag inga mer svar för jag har semester och först i nästa vecka sätter vi oss och börjar titta på nästa landslagsuttagning, avslutar Pia Sundhage.