Manon Melis om vad som gått snett

Kopparbergs/Göteborg FC:s holländska stjärna Manon Melis har motstridiga känslor så här långt på säsongen för vad hennes lag gjort i Damallsvenskan. – Vi vill så mycket men vi är för ojämna, säger hon i en intervju med damfotboll.com
Manon Melis har stannat upp och tagit sig en funderare. Foto: Bildbyrån (arkiv)

– Vi är ojämna och på något sätt presterar vi antingen bra eller dåligt. Inget mitt emellan. Vi klarar inte riktigt att hålla i spelet och ibland när det känns som om vi har matchen har ett baklängesmål förändrat allt, säger Manon.

Har du/ni satt ord på vad det här kan bero på?
– Det är inte lätt, man vill så mycket och när vi inte presterar varken individuellt bra eller som lag är det klart att det skapar lite oro. Men vi kan inte göra annat än att fortsätta att kriga och göra vårt bästa, det har vi lovat varandra i laget.

Det blev förstås tufft för er när Loes Geurts, er målvakt, blev skadad och unga Fanny Lund fick ta plats i målet?
– Loes Geurts är 29 år har spelat 100 landskamper och har massor av rutin i bagaget. Självklart var det en tuff utmaning för 18-åriga Fanny att behöva hoppa in i hetluften på det viset. Visst har hon blandat och gett men det hör till när man är så ung och oerfaren. Vad annat kan man vänta sig, hon är bara i början av sin karriär. För oss andra blir det förstås nytt med en annan målvakt men det har också varit att vi fått laborera med laget inför nästan varje match. Stefan (Rehn, tränaren) sade häromdagen att vi inte startat med samma elva någon gång under året. Helt klart påverkar det vårt spel, säger Manon.

Ni är några i Kopparbergs/Göteborg som också är med i det holländska landslaget som kvalificerade sig till VM för första gången. Ni gick vidare från gruppen vilket är klart godkänt för en nykomling i VM tycker jag. Hur påverkade mästerskapet er spelare med tanke på all uppmärksamhet före och under mästerskapet?
– Det var en stor upplevelse och betydligt större i omfattning än till exempel ett EM som vi upplevt tidigare. Vi fick mycket uppmärksamhet i Holland inför och under mästerskapet, det kändes nästan märkligt och det blev en påtaglig omställning efter VM när vi kom tillbaka till Göteborg och vardagslunken igen. Inget fel i det men den känslan är svår, det blir lite tomt och det är definitivt en ny erfarenhet som jag är glad över att fått uppleva.

På torsdagen ställs du mot FC Rosengård. Flera spelare känner du sen tidigare när du spelat tillsammans med dem. Ni är inne i en lite bättre trend och har tagit 7 poäng av nio möjliga de tre senaste matcherna. En match att se fram emot?
– Absolut, dom är alltid roliga att möta. Vi tog poäng borta i slutet av juli och det är en skön känsla att ha med sig inför den här matchen. Damallsvenskan som man trodde var vikt för Rosengård är nu en öppen historia och även om vi inte ser ut att ha med toppstriden att göra just nu så ska vi se till att försöka allt vi kan för att ta fler poäng. Vem vet, går det riktigt bra kan vi nog avancera något snäpp i tabellen. Vi ska jobba hårt för det i alla fall, säger Manon med passning till sina lagkamrater som nog kan förvänta sig en tuff drabbning på torsdagskvällen.