Lätt svensk seger mot Polen

Det blev två nya svenska premiärskyttar, Lina Hurtig och Malin Diaz, när Sverige slog Polen med 3-0 i EM-kvalmatchen i Göteborg.
Lina Hurtig och Malin Diaz gjorde vars ett mål mot Polen. Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

Sverige som tog kommandot i EM-kvalmatchen mot Polen och med sin löpvillighet och snabba passningsspel lämnade man Polen åt att agera statister som i stort sett fick ägna sig åt ett defensivt spel.
Sverige kom i anfall efter anfall och oftast på högerkanten då Jessica Samuelsson hittade ytan att springa i. Jessica kom också bra in i matchen och fick till ett par fina inlägg som var så när att det kunde blivit bättre utdelning på.
Utdelning fick Lina Hurtig som löpte in mot bortre stolpen bestämt hoppade upp och nickade in högerhörnan ifrån vänsterbacken Magdalena Ericsson. Det var Linas första mål i landslaget.
Magdalena Ericsson slog bra hörnor matchen igenom :
– Jag är nöjd med de fasta situationerna. Har tränat mycket på det i år med Linköping så det är kul att det ger resultat också, sade Magdalena till damfotboll.coms utsände efter matchen.

Stort spelövertag ger en bekväm spelstil och ibland kan det vara svårt att hålla tempot. Några små missar i viktiga passningsögonblick blev avgörande i om man skulle göra fler mål eller inte.
En ett noll ledning i halvlek speglade absolut inte övertaget i matchen men fler chanser skulle komma.
Olivia Schough som löpte mycket i första halvlek höll sig framme när möjligheten kom ifrån motsatta sida där Sofia Jakobsson dribblade, höll i och till slut fick iväg ett inlägg som målvakten missbedömde och vid bortre stolpen dök Olivia Schough upp och ordnade en 2-0 ledning. Studsen som föregick målet gjorde det svårt men Olivia hade kontroll och kunde följsamt trycka till bollen upp i nättaket.


Olivia Schough kommenterar målet:
–Fantastiskt inlägg från Sofia. Hon utmanar och kommer förbi på något sätt och lägger in den riktigt fint på bortre och där kommer jag och bollen hoppar in i mål så det var ju härligt, säger Olivia Schough.

Lägre tempo följde och som vanligt blir det svårare att hitta ytorna då. Lotta Schelin försökte men uppspelen centralt mot forwards kom ofta sent ii en annars bra yta där ett tillbakaspel kunde skapat ytan för Lotta eller annan spelare att löpa in i.
Lina Hurtig gjorde mål i första halvlek men kom inte med så mycket i spelet i andra och bytet till Malin Diaz kändes befogat. Diaz testade målvakt. med skott utifrån ingen lycka direkt men senare. Ett långt anfall avslutades efter många och snabba passningar, en rensning ut till Lisa Dahlkvist som började om. Hittade till Seger ute på vänsterkanten, hennes inlägg nickade bort men hamnade vid fötterna hos Diaz som tog emot och sköt efter ett tillslag. Bollen skruvade sig förbi målvakten mot bortre stolpen och 3-0, som också blev segersiffrorna, var ett faktum. Ett mål som också var Diaz första i A-landslagströjan.

Två EM-matcher och sex poäng är viktigt. Som alltid finns det bra saker att ta med sig och saker att slipa på inför framtiden men framtidens landslag har fått en bra start.

Förbundskapten Pia Sundhage summerar matchen:
– Jag är glad över entusiasmen i vårt anfallsspel med tre forwards igen och rörlighet i anfallsspelet. Härligt att Lina Hurtig gör ett sådant mål på huvudet. Hon är bra huvudspelare. Det tycker vi om. Och att Sofia Jakobssons inlägg till Oliva var fantastiskt. Vi hade ju lite funderingar om våra inlägg mot Moldavien. Å ett distansskott får vi väl kalla Malin Diaz mål. Hon kommer in och gör mål. Det finns många positiva saker att plocka fram efter en sån här match.

Text: Anette Börjesson
Kommentarer på plats: Karin Löwing