Martas karriär är också europeisk cuphistoria

Ett namn lyser längre än andra genom den svenska Europacuphistorien. Marta Vieira da Silva lyfte pokalen i Umeå och styrde Tyresös berg-och-dalbanevagn till final. Nu ger hon FC Rosengård en ny chans i Champions League.
Marta Viera da Silva i FC Rosengårds tröja. Foto: Bildbyrån

– Vi måste ta vara på möjligheten att kunna skriva vår historia på bästa sätt. Ambitionen är att vara med som ett av de bästa lagen i Europa, säger hon.

Det världens bästa fotbollsspelare gjort i cupmatcherna, har Europaspelet samtidigt gjort för Marta som utlandsproffs.

Resan från Brasilien till Norrland i mitten av förra decenniet är vida omskriven. Slutspelsmatcherna i dåtidens Women´s Cup var bland de första Marta gjorde på andra sidan Atlanten.
– Redan mitt första år gick vi till final, vann mot Frankfurt med 3-0 på Råsunda och 5-0 på bortaplan. Fantastiskt att komma som 18-åring och vinna direkt, säger hon.

Umeå IK har kvar sin status som den mest framgångsrika klubben Sverige skickat ut internationellt efter 15 säsonger med Europacup. Dubbla titlar och Marta spelade ytterligare två finaler till uddamålsförlust i lagets färger.


Efter några år i WPS började hennes nästa Europaresa med Tyresö. Med uppblåst budget var projektet uppe på svindlande höjder. Bara veckor efter finalförlusten mot Wolfsburg, trots två mål av Marta, försattes elitsektionen i konkurs.

Ekonomi styr styrkeförhållanden
Ändå känns det rätt att prata pengar, förutsättningarna och tipsen för CL-säsongen 2015/16 påverkas av krassa, ekonomiska villkor.

De franska och tyska toppklubbarna lyfts av starka landslag och har resurser i ryggen. Damallsvenskan är förstaval för allt färre stjärnnamn. FFC Frankfurt som vann turneringen i våras är också ett undantag, utan herrlag som stöd för satsningen.
– Lagen i Tyskland och Frankrike har både och, har man så mycket bra utanför fotbollsplanen finns också möjligheten att bygga ett starkt lag, säger Marta.

– Bra ekonomi och bra kultur gör det lättare att få in bra spelare. Med PSG:s herrlag, Wolfsburg och Lyon har också herrarna bakom sig, underlättar det att hitta sponsorer och skapa uppmärksamhet.

Autostradan där de mest pengastinna klubbarna gasar på har delvis stakats ut på Rosengårds mark. Wolfsburg har knäppt svenska mästarna på näsan dubbelt upp.

I vårens kvartsfinal fick Marta vara med och känna på nederlaget efter två oavgjorda matcher.
– Det var svårt att acceptera. Jag tycker själv att vi jobbade bra i två matcher men förlorade på fler baklängesmål på hemmaplan. Vi hade blivit starkare match efter match och hade gått till final.

Svagare anfall, men positiv känsla
Guldskon klämmer på fler ställen för gentemot de högre rankade konkurrenterna. I somras gick Anja Mittag till PSG, Ramona Bachmann nappade på Wolfsburgs erbjudande efter VM.

Två tidsenliga klubbyten som inte minst påverkat Rosengårds anfallskapacitet. Med både Mittag och Bachmann i spelarstallet nätade laget mer än tre gånger per match.

Efter sommaruppehållet och Anja Mittags uttåg föll utdelningen till två mål i snitt, utan de två främsta målsprutorna rasslar nätet bara en gång.

Sämre målform, och ändå bättre stämning i laget på slutet. Tacka segrarna mot Hammarby och Umeå för det.
– När vi vinner våra matcher blir allt lättare. Att känna att man är på väg upp igen är en bra känsla att ha i laget, säger Marta och börjar ana bättre offensiv på höstkanten.

– Utan två så viktiga spelare är det inte lätt, man plockar inte bara in nya och gör likadant. Men om man kollar på den senaste matchen har vi börjat skapa och göra fler mål. Härifrån och framåt kan vi klara oss bättre och bättre, säger Marta och får säsongens första Champions League-match i sikte.

Bortaplan mot finska PK-35 Vanda är framförallt ett tillfälle för Rosengårds fotbollsartist att göra jobbet. Tiden går, elva år efter att Marta var med och lyfte pokalen med Umeå minskar marginalerna för att ett svenskt lag ska göra det igen.
– Möjligheten finns. Vi i FC Rosengård har ambitionen, även om de andra lagen är starka och bra på alla sätt. Med ambition fastnar man i alla fall inte på vägen, det handlar om att utvecklas och göra sitt bästa, säger Marta.