FC Rosengård bra igång i Champions League

FC Rosengård dominerade och vann CL-premiären välförtjänt med 2-0 borta mot PK-35 Vanda. En spark och en nick ordnade målen på hörna medan den övriga offensiven skapade mindre för vinnarlaget.
Backen Amanda Ilestedt gjorde FC Rosengårds första mål mot PK-35 Vanda. Foto: Bildbyrån (arkiv)

– Det blev lite vår match att spela. Vi fick det svårt ibland och arbetar med deras press, men 2-0 är ett bra resultat, sade tränaren Jack Majgaard Jensen.

Rosengårds första match mot ett finskt lag i Champions League bjöd trots allt på få obekanta faktorer. Lokal media hittade inga överraskningar i hemmalagets uppställning, Rosengård använde samma elva som mot Umeå senast.

Bortalaget bestämde mest i början, efter tio minuter kom en hörna och med den 0-1. Amanda Ilestedt kunde ta sig plats och sätta huvudet till bollen.
– Jag får tacka Lina (Nilsson). Jag kan bara hoppa upp och nicka in den, mitt första Champions League-mål, sade hon.

Därmed var Vanda tvingade att spela andrafiolen på eget gräs. Med ett antal spelvändningar gjorde hemmalaget ändå försök att höja rösten.

Bra fart på bollen, inte lika framgångsrikt i sista passningen ner mot anfallsspelare.
– Vi kontrollerade matchen, de hade ingen riktig chans, sade Amanda Ilestedt.

Rosengård fick stå för chanserna, i efterdyningarna av nästa hörna kunde Marta som stod för serven komma tillbaka i situationen och skjuta till räddning.

Sofie Junge Pedersen var olyckligt felvänd när läget uppstod med gratispassning och målvaktsretur strax före paus. gästerna gick av i knapp ledning.
– Vi är slarviga i vissa perioder, går ner i tempo och tappar boll, sade Amanda Ilestedt.

Rosengård hade stundtals problem att komma förbi den tättbefolkade ytan i mittplan. Onödiga misstag, när Emma Berglund och Kathrin Längert inte löste kommunikationen i ett tillbakaspel låg kvar och skavde.

Längert i mål hade många lugna stunder, ett omdöme som också får gälla uteslagets offensiva ansatser. Sällan brände det till på allvar, varken i samspel eller kreativitet framåt.

Alltför många bortslagna passningar hindrade övertaget från att bli mer markerat. Spetsen fanns på de fasta situationerna och en målhungrig Marta avlossade vassa frisparksavslut.

När allt kom omkring kom målen ändå, Lina Nilsson blev något förvånad när hon fick säker träff på en hörna och bollen seglade över allt och alla i nät.

Ett mål av stor betydelse i sammandraget. När Vanda kommer till Malmö om en vecka måste alla finska förhoppningar att vända grundas på mer än slumpmål. Rosengård kan räkna med större ytor att lägga passningar i returen.
– Det finns mer att ta ut av laget, sade Jack Majgaard Jensen.

I anfallsspelet?
– Där måste vara mer rörliga. Vi stannade kvar i samma position och det är en av sakerna som vi måste göra bättre, sade tränaren och summerade slutintrycken utifrån slutsiffrorna.

– Vi vinner inte enkelt men 2-0 är ett bra resultat.