Danmark tillbaka i Göteborg

Sverige söker positiva besked efter ett motsägelsefullt mästerskap. För Danmark är det årets viktigaste match. Spelplatsen är samma som när det senast brann till på allvar mellan rivalerna.
Janni Arnth försöker skära av Sofia Jakobssons passningsväg; Meli Pettersson Ellafi/Bildbyrån.

– Det väcker tankar att komma tillbaka efter EM och det blir speciellt att kliva in i omklädningsrummet på Gamla Ullevi, säger Janni Arnth.

En oavgjord premiärfest följt av lottning för att nå utslagsmatcherna. En straffläggning mot Frankrike som hon själv fick avgöra och till sist förlust i semifinalen mot Norge.
EM för två år sedan bjöd på många minnen och erfarenheter för Janni Arnth och det danska landslaget. Men då var då och nu är nu, bara några veckor efter hemresan kom en tydlig brytpunkt när Nils Nielsen tog över som förbundskapten.
– Han har satt sin prägel på hur vi ska spela. Lite mer fritt anfallsspel och vi vill gå lite mer direkt när vi bygger upp spelet, säger Janni Arnth.

En tydlig plan för generationsväxling blev ett måste när några av de namnkunniga spelarna tackade för sig.
Katrine S. Pedersen, Danmarks mesta landslagskvinna behåller en plats nära bänken som assisterande tränare. Spelarskiftet på planen är en god bit på väg.
– Generellt sett är det många spelare som kommer in från klubbarna hemma i Danmark och bidrar med nya egenskaper. Sen behövs det alltid internationella matcher för att fortsätta utvecklingen, säger Janni Arnth.

Hon använde själv EM-dagarna som en språngbräda att komma vidare i karriären, kontraktet med Linköpings FC gäller också över nästa år.

Lika given i landslagets mittförsvar, som dock haft spelaromsättning. Två Bröndbyspelare är på väg in, Simone Boye Sörensen är på fastare mark med 16 landskamper och kan också längre fram i banan. I genrepet mot Moldavien fick Arnth också lämna plats för 19-åriga Stine Larsen som startspelare.
– Vi blir inte satta på några större prov, det handlade om att behålla koncentrationen. Skönt att vi inte släppte in onödiga mål, säger Arnth om försvarsinsatsen som var mindre bidragande bakom 4-0.

Högerbacken Theresa Nielsen hoppas få till omställningen, Danmark kommer till Sverigematchen med bara Moldavien som tävlingsmatch i ryggen under 2015.
– Fint att få en match att komma igång med iallafall. Vi var helt spelförande mot Moldavien, men måste vara med redo än vad vi var då. Sverige spelade VM och är helt säkert bra förberedda, men jag tror inte på några stora överraskningar, säger hon med koll på Sveriges ess.

– Lotta Schelin gjorde mycket skada på oss när vi möttes i våras. Jag tycker också att Seger är en bra spelare och det finns många andra att ha fokus på.

Janni Arnth ser flera av de svenska spelarna i vardagen, bland annat Stina Blackstenius framfart på nära håll.
– Efter EM och det hon gjorde i somras är hon mer och mer stabil i Linköping. Skönt för henne att komma med i landslaget, ta ett steg vidare i ung ålder.

Välförtjänta ord, på tisdag kväll får liknande artighetsfraser lämna plats för kampvilja.
– Vi kanske är underdogs men vi vet också att fotboll är fotboll. Det blev 3-3 i våras, kommer vi bara in i matchen och får en bra känsla, säger Janni Arnth.

Inför det som alltså är årets match för gästerna på Gamla Ullevi.
– Vi började förbereda oss redan när vi hade läger i september. Det blir en viktig match, inte helt avgörande men vi spelar för tre poäng.