Seger och Fischer litar på försvarsförmågan

Det första försvarstestet efter VM närmar sig. Den stora frågan: Har blågults oväntade läckage, 15 insläppta mål på sju matcher före och under Kanadaresan, pluggats bort under träningsdagarna i Göteborg?
Caroline Seger ser fram emot dansk-mötet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– När vi mötte pojkarna (Gais P116-lag, journ. anm.) kändes det bra försvarsmässigt, så bra har det inte känts på länge. Men vi måste jobba på i fortsättningen, vara fokuserade över hela banan, säger Caroline Seger.

Moldavien och Polen i all ära, för försvarsivrare var kvalöppningen rena sömnpillret där någon enstaka enskild insats räckte för att freda den ena planhalvan.
– Med tanke på vad vi har mött innan är det kul att få en sådan bra motståndare nu. Vi måste ta vara på chansen och göra en bra match, säger Caroline Seger.

Sveriges ena lagkapten menar att extradagarna tillsammans inför Danmarksmatchen betalat sig.
– För spelsystemet är det bra med längre tid för att fila på detaljer.

Och känslan i försvaret den senaste tiden?
– Kompakt när vi mötte Gais i torsdags. En skön känsla när man är van vid den, om en spelare går upp i press är det en bakom.

Försvarsspel med understöd lär behövas när Danmark använder sina bästa resurser. Som Pernille Harder: 22 år, 66 landskamper och 31 mål. En stor profil med nyckelroll i ovanligt tidig ålder.
– Vi känner till henne allihop. Hon styr väl 90 procent av deras anfallsspel, säger Caroline Seger som lär få kasta en del blickar bakåt från sin mittfältsroll.

– Vi måste stänga ytorna så att Pernille inte får fritt att jobba med det hon älskar att göra. Sen har de Nadim (Nadia), en speedig forward. De har snabba anfallare överlag.

Viss hjälp med uppsikten kan Seger få från ett nygammalt håll. Petra Larsson var senast landslagsmässig 2010 men har spelat till sig landslagsplatsen igen med en stark säsong i Eskilstuna.
– Man vet verkligen vad man får när det gäller henne. 110 procent vinnarmentalitet, där är hon lik Lisa Dahlkvist. Pålitlig på alla sätt och en bra spelfördelare. Vi spelade tillsammans 2009 i Linköping.

Fischer vill stoppa bollskickligt lag
Samma år kallades Larsson till en bänkplats under EM i Finland för att täcka upp för Nilla Fischer som slet med skador. Ett numera otänkbart förhållande.

Fischer har ju gått ner i backlinjen, en del av ett innerbackspar med kontinuitet som Pia Sundhage verkar fått ihop efter skador och en del rockader tidigare under året.
– Jag har respekt för hur det såg ut inför VM, förbundskaptenen kan inte sätta ett par bara för att om det inte känns bra, säger Fischer som ändå uppskattar minuterna tillsammans med Linda Sembrant.

– Det är viktigt att få kontinuitet i spelet. Men vi har fyra skickliga mittbackar här, om vi skiftar ska vi klara det oavsett.

Fischer kommer att få speltid och lär dessutom få ta sig in i det uppsökande spelet mot Danmark.
– Ett väldigt bollskickligt lag. Får de ha mycket boll kan vi inte börja utmana en mot en.

Att döma av uppsnacket och Caroline Segers ord gäller det i synnerhet att stoppa Pernille Harder.
– En bra spelare och du vet att det blir en extra utmaning, samtidigt måste man agera normalt. Kanske vara lite mer noggrann med att stänga ytan, det är positivt för oss om hon inte har bollen så mycket.

Tisdag 18.45 Sverige - Danmark
Matchen sänds direkt i TV 12