Hat-trick av Marta när Rosengård åter sänkte Verona

Oaktsamt försvarsspel öppnade för att Verona skulle ta ledningen. Bortalaget fick dock aldrig ta plats vid bordet där kvartsfinalplatsen delades ut. Rosengård vaknade och svarade med en urladdning till 5-1 via hat-trick av Marta och speed från Josee Belanger.
Marta var på spelhumör och gjorde hat trick mot Verona. Foto: Bildbyrån/Avdo Bilkanovic

– Skönt att avsluta säsongen med att göra lite mål, sade kanadensiskan efter sin sista insats i FCR-tröjan.

– De spelade med hög press i första halvlek, vi rättade till lite efter paus och fick fart på kanterna, summerade hon 90 minuter i åttondelsreturen.

Samtidigt satte hon själv en liten prick över i. Forwarden har inte fått full utdelning under tre månader i Malmö och slutade med fler mål i Champions League (tre) än i Damallsvenskan (två).

Avskedet blir ömsesidigt, intresset för en förlängning saknades hos båda parter.
– Klubben hade andra planer innan jag kom, men de behövde en anfallare och jag hade inte någon klubb att spela för. På så sätt var det en bra möjlighet för mig att komma hit.

Det första målet som kom under torsdagskvällen var ett baklängesmål. Rosengård reparerade till pausvilan och behövde aldrig stressa sig vidare i mästarligan.
Däremot hade gästerna en betydligt hetare vilja när matchen gick igång. Jaktläget med 1-3 som utgångspunkt och anfallaren Melania Gabbiadini tillbaka efter skada fungerade fint allra först till på Malmö IP.

Flera gånger rörde hon sig in och ut bland Rosengårds försvarare, efter 20 minuter ryckte hon loss helt och lade in 0-1 ensam med Kathrin Längert.

Gabbiadini var löpvillig och aningen för ivrig, sprang så att offsideflaggan höjdes i vad som annars kunde blivit farliga frilägen och ytterligare mål.

Istället balanserade Josee Belanger målskyttet när hon bröt in i banan och tog sats med ett rejält skott.

Säsongens sista paussamtal gav ytterligare skjuts, Sara Björk Gunnarsdottir bytte brytsäker mittfältspondus mot ett läckert tillslag med en tunnelvariant alldeles före Martas 2-1-mål.

Därmed hade Rosengård allt vad de önskade för att spela upp en inspirerad refräng. Försvaret hade behövt lite bättre uppsikt för att komma ur novembermatchen helskinnat, till sist handlade det mesta om om framåtriktad fotboll.

Veronas svenska keeper fick kapitulera
Stéphanie Öhrström fick kapitulera ett antal gånger med en obehaglig skottkarta.
– Inte jättemycket avslut på mål utom målen. Jag vill vara mer aktiv under matchen men det är svårt när det mesta som når fram går in. Det är så klart frustrerande, sade hon.

Vad är skillnaden på anfallsspelet ni möter här jämfört med i ligan?
– I Malmö finns klasspelare på varje position, när de har bollen går det snabbt med fart och fysik. I Italien är det mer teknik, att passa sig fram på ett annat sätt.

En försvarsfot hjälpte Rosengård till 3-1. I nästa minut ledde en sprinterrush från Josee Belangers synnerligen aktiva fötter till nytt Martamål med bortspelat försvar och chanslös målvakt.
Marta hade egen målfest, prickade också rätt med 5-1. Vid det laget hade de 1 766 åskådarna kommit in i andra andningen och höll takt med en trumorkester.

Först om fyra månader spelar Rosengård kvartsfinal i Champions League. Då har Josee Belanger sedan länge lämnat laget.
– Vi får se vad som händer härnäst. Det är samling med landslaget i december, OS-kval i februari och det gör det nog lättare om jag kan stanna och hitta en klubb i Amerika.