Pia har redan lagt upp spelet för nästa år

Säsongen går mot sitt slut, landslaget har haft sin sista samling för året, en veckas läger på Bosön. Första byggstenen av landslaget som ska ligga till grund för ett viktigt OS-kval som spelas i början av mars 2016. Ingen speciellt bra tidpunkt med svenska mått mätt då vår säsong ännu inte startat. Förbundskapten Pia Sundhage funderar över sakernas tillstånd i den här intervjun med damfotboll.com.
Pia Sundhage blickar framåt. Foto: Bildbyrån (arkiv)

– Ett stort år men utan större framgångar. VM har vi betat av och det man får ta med sig är väl att Sverige med lite hjälp ändå är klart för ett OS-kval, resterande utvärdering kring mästerskapet lär dyka upp i mitten av december, inleder Pia.

Om vi då blickar framåt mot OS-kvalet och du utgår ifrån träningslägret på Bosön, vad hittade ni där som ser positivt ut för landslaget?
– Vi kan konstatera att de som spelar i utlandet har tagit steg i positiv riktning. Nilla Fischer ser piggare ut och det är samma med Linda Sembrant som också är i säsong och visar bra form. I dagsläget har vi alltså fyra bra spelare som kan ta en mittbacksposition, förutom nämnda också Amanda Ilestedt och Emma Berglund. Lisa Dahlkvist har utvecklats, är lugnare och tryggare med boll än på länge så tiden i Paris Saint Germain (PSG) ser ut att ha gjort henne gott. Caroline Seger är fortsatt en klippa även om hon inte spelade så mycket under träningslägret märks hennes styrkor. Stina Blackstenius blev ju tyvärr skadad under lägret men hon visade verkligen framfötterna. Här har vi en fräck spelare, med egen genombrottsförmåga. Hon är stark i kroppen och vågar verkligen utmana, det gillar jag.
Någon spelare som förvånade dig i övrigt?
– En spelare som kom in sent är Hanne Gråhns. Hon har ju gjort ett bra år i KIF Örebro och vågade ta för sig även när hon kom med på landslagssamlingen. Inte alla som har den förmågan. Hon spelade i alla tre matcherna och visade att hon klarar sig bra defensivt, är väldigt snabb men hon behöver förbättra tekniken. Lite oroad är jag över att Kosovare Asllani inte är med i startelvan i PSG. Förra helgen satt hon inte heller på bänken och om hon inte spelar eller inte representerar någon klubb har vi svårt att ta ut henne i landslaget. Hoppas det löser sig, säger Pia.
Hur ser planeringen ut inför det viktiga OS-kvalet i mars?
– Vi ska ha en samling 18 – 27 januari och vi jobbar på att få spela en landskamp under samlingen också. Var och när och vilket motstånd får du återkomma om.

Med tanke på att Sverige är inne i försäsongsträning med tillhörande träningsmatcher och utlandsproffsen är mitt i säsong kommer det inte att finnas mycket tid att slipa på saker och ting. UEFAs regelverk gör också att klubbarna inte behöver släppa spelarna förrän den 29 februari, två dagar före premiärmatchen mot Norge. Finns det någon öppning här ändå som gör att ni kan få någon extra dag?
– Självklart hade jag velat ha längre förberedelser, det är ju ett viktigt kval till ett stort mästerskap vi står inför. Nu har vi fått en dag extra, vi samlas den 28:e och en dag är bättre än noll, konstaterar Pia.

OS-kvalet blir tufft med tre matcher på åtta dagar. Sverige börjar mot Norge, därefter väntar Schweiz och till sist spelar ni mot hemmanationen Holland. Samtliga matcher spelas på konstgräs. Hur går tankarna inför kvalet?
– Norge är i samma sits som vi, alltså inte i säsong men även de har ett par spelare utomlands som är igång varav de bästa Ada Hegerberg och Caroline Graham Hansen är riktigt vassa. Med Schweiz har förbundskapten Martina Voss Tecklenburg gjort ett utomordentligt jobb. Hon har många snabba bolltekniska spelare som kan driva boll.
Till sist väntar då hemmanationen Holland, som förstås är heltaggat med publiken i ryggen.
– Det kan bara finnas en vinnare och vi måste vara väldigt bra i samtliga matcher för att ta oss vidare till OS, fastslår Pia avslutningsvis.

mia.e. 2015-12-14 19:06

Tack för denna intervjun! Intressant att höra lite om funderingarna kring OS-kvalet. Det känns verkligen som det kommer att bli ett tufft OS-kval för samtliga lag.