Skottland har EM-kvalet i fokus

Skottland är precis som Sverige inne i ett EM-kval där man leder sin grupp före Island och nya EM-kvalmatcher väntar i början av april. Att kunna starta fotbollsåret med en träningslandskamp mot Sverige ser Skottlands svenska förbundskapten som en perfekt inledning av landskampssäsongen.
Anna Signeul, förbundskapten, Skottland. Foto: Bildbyrån (arkiv)

– Man får ta tillvara på de möjligheter man får att samla laget och en match mot Sverige brukar innehålla det mesta. Det är inomhus och konstgräs så det kan bli bra tempo, säger Anna Sigenuel till damfotboll.com.

Senast lagen möttes var i september 2014 i en VM-kvalmatch. Då vann Sverige på Gamla Ullevi med 2-0. Ett och ett halvt år har gått, hur värderar du ditt lag nu jämfört med då?
Alla har fått lite mer rutin och förstås tagit kliv i sin utveckling men samma gäller ju för motståndarna, svarar Anna som också påpekar att ett par spelare som normalt sett är med i truppen saknas ( Jennifer Beattie och Kim Little) då de befinner sig i Australien och spelar klubbfotboll.

Hur lägger ni då upp taktiken mot Sverige?
– Vi fortsätter spela som vi gjort under EM-kvalet, 4-2-3-1, med 4-4-2 i försvarsspelet om vi ställs mot tuffare motstånd som Sverige. Vi får tillfälle att testa lite nytt då ett par spelare saknas. Vi har spännande och nya utbildade spelare som väntar på en chans, så vi ser framemot en match där vi möjlighet att prova lite nya konstellationer. Viktigt för oss inte minst med tanke på kommande EM-kval matcher under året, avslutar Anna Signeul

Skottland har full poäng efter sina fyra första matcher som toppades av 10-0-segern över Makedonien när Jane Ross gjorde fyra mål och Jo Love hat-trick. Island som ligger på andra plats har bara tappat en poäng efter tre matcher.
Det största hotet i gruppen, Island, har ni kvar att möta. Först i början av juni och sen avslutas ni gruppen mot varandra på Island i september.
Vinnarna går direkt till EM-slutspel tillsammans med de sex bästa tvåorna.

Vi har inte Skottlands startelva då den inte meddelas förrän 45 minuter före matchstart.