Lisas chocknick fällde Norge

OS-kvalet började med ett ovisst rivalmöte, Sverige mot Norge i tregradig värme i Rotterdam. Kvaldramatiken fick snabbt en ljusare ton när Lisa Dahlkvist prickade rätt med 1-0-målet som blev matchens enda i Rotterdam.
Lisa Dahlkvists tidiga mål avgjorde i Sveriges inledningsmatch mot Norg. FOTO: Carl Sandin, Bildbyrån

OS-kvalet började med ett ovisst rivalmöte, Sverige mot Norge i tregradig värme i Rotterdam. Kvaldramatiken fick snabbt en ljusare ton när Lisa Dahlkvist prickade rätt med 1-0-målet som blev matchens enda i Rotterdam.

Bara ett mål men desto fler intryck. Från drömstart till ett slut där Sverige fick och kunde försvara sin ledning.

En stillsamt nöjd förbundskapten mötte upp i den mixade zonen.
– Den här starten och starten på matchen. Det har varit god stämning sedan Skottland och bra träningar. När vi åker hit känns det som att vi är på gång, sade Pia Sundhage.

Panginledningen tickade in redan efter tre minuter. Ett fartfyllt och oklanderligt anfall tog bollen från Hedvig Lindahl, via vidarespel från Lotta Schelin och Olivia Schough, till Magdalena Ericssons precisa inläggsfot och nådde till sist Lisa Dahlkvist i luftrummet i straffområdet.
– Jag blev ganska ren paff över att jag fick bollen, sen tryckte jag bara in den, sade målskytten.

Bollbehandlingen, betydelsen för speluppbyggnaden och skottfoten. Lisa Dahlkvist har förknippats med många positiva attribut i det senaste.

Nu tryckte hon till med huvudet som i VM-kvartsfinalen 2011 och underströk än en gång sin goda form.
– Jag känner mig fri på planen och kan njuta av att spela fotboll.

1-0 på nick och Sverige fortsatte att diktera villkoren efter målet. Inte alltid med samma frenesi och tempo, jobbet att hålla i offensiven var gott nog och ledde till farliga frisparkar.

Norges korta anfall och överlånga hörnor oroade knappt i början. Bollen bakom blågults backlinje, framför riktad mot försvarets högerkant var ett välbekant kännemärke för Norgekännare.

Någon riktig, nordisk duell blev det inte förrän halvleken var hälften gammal. Sverige behöll trycket för att återvinna bollen men tappade initiativet när drivet i passningsspelet försvann.

Mer bollinnehav och mer ytor gav de norska spjutspetsarna Caroline Graham Hansen och Ada Hegerberg fler tillfällen att utnyttja sin kapacitet. Hegerberg tog sig själv till helt rätt plats inne i boxen och tvingade Hedvig Lindahl till en praktparad med halvtimmen spelat.

Norge blev inte farligare än så före paus men började med en oroväckande trend få allt mer att säga till om. Medan Sverige var bättre utan boll än med och höll emot med bra bevakning på spelvalen.

Upplösningens nerver var svårare att skjuta undan, inhopparen Isabell Herlovsen skar upp mark på omställningarna, Norge fick nätkänning men Lindahl var ojust behandlad och fick frispark.

Med trötta ben höll limmet i defensiven på att släppa, men Sverige fredade sitt mål och lämnar första kvalomgången som fullpoängare.
– De har allt att vinna, det är bara att flytta fram folk. Vi slängde in Emma Berglund, men då blev vi lite tunna framåt, sade Sundhage om motmedlen som verkade för seger.

Nästa uppgift är ett poängjagande Schweiz på lördag.
– Det behövs detta och lite till om det ska gå bra mot Schweiz, sade Pia Sundhage till sist.

Tonny 2016-03-03 14:38

Det låter ju som det var en riktigt bra prestation av Sverige. Jag vet inte, det kändes inte lika övertygande framför rutan. En seger är en seger, men jag tycker det finns mer att önska av laget.