Svårläst Sverige går för revansch

En av de tyngsta landslagsstunderna förra året inträffade på Tunavallen i april. Sverige blev brutalt avslöjat av Schweiz, samma Schweiz som närmast bjuder upp till kamp i OS-kvalet.
Caroline Seger ser framemot nytt möte med Schweiz. Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

– Jag tänker revansch och att den matchen är länge sedan, säger Caroline Seger inför återseendet.

Landslagskaptenen hamnade mitt i mediastormen då, blev kringskuren på planen och svarade sedan med att såga det svenska spelet.
Att hon som tänkt uppspelspunkt fick minimalt med passningsvägar blev sista spiken i kistan för spelsystemet 4-1-3-2.
– Taktiskt sett hade alla tränare gjort samma sak, bara trist att vi inte kunde lösa det, säger mittfältsgiganten utan att känna oro för upprepning i lördagsmatchen

– Vi spelar på ett annat sätt nu, det är inte så utstuderat att bollen ska från Fischer till Seger. Spelet fungerar bra där vi är idag, det är inte så lätt att läsa sönder oss.

Samtidigt som Sverige slog Norge med 4-3-3 fanns blågula ögon också på kommande motståndare. Förre förbundskaptenen Thomas Dennerby följde Schweiz och fick plita ner sju mål (3-4) i anteckningsblocket.
– Jag trodde inte på så mycket mål och inte att de skulle komma tillbaka och göra två till heller. Förutom målen de gör har de ett friläge och en i ribban, säger han till damfotboll.com.

Vad har hänt med Schweiz sedan VM?
– Offensivt är det på samma nivå, men släpper man in fyra mål har i alla fall inte försvarsspelet suttit. Och det var olika lägen, etablerat anfall, omställning och fast situation. säger Dennerby med fler färska intryck att förmedla.

– Jag tyckte de såg stabilare ut under VM-turneringen än i den här matchen. Men det är en match och ett nytt läge. Idrott är också ett mentalt spel, de är på väg att kvalificera sig till en OS-turnering för första gången, det är andra nycklar som ska skruvas på.

Med spionens kunniga ögon avslöjade vissa försvarsfadäser vid de fyra baklängesmålen mer än andra.
– Miedema (Vivianne) vänder bort Abbé (Camille). Det är sådant man kan se, hur är det med en-mot-en-spelet från innerbacken, säger han med en blandning av uppmaning och retorisk fråga.

Sverige får syna försvarsuppställningen och driva spelet med högre tempo än för ett knappt år sedan. Annars blir segern mot Norge i kvalupptakten mindre värd.
– Vi har bara gjort en tredjedel av jobbet. Man har inte råd att lägga tankar på annat, det handlar bara om att ta poäng. Hur man gör det får vi analysera sedan, säger Caroline Seger.

Vad är receptet för en ny seger?
– Våra styrkor är bakom backlinjen och speed. Kan våra forwards trycka ner får vi en andra spelyta, avslutar landslagskaptenen.

Lördag 19.30 Sverige - Schweiz
Matchen sänds direkt i Kanal 5