Övervintrat Rosengård vill övervinna Frankfurt

Tre av de fyra senaste åren har FC Rosengårds Europacupresa slutat i kvartsfinal. Nu gör svenska mästaren ett nytt försök mot titelförsvararen FFC Frankfurt. – Vi satsar på att vinna matchen, det är det enda som gäller, säger Jack Majgaard Jensen.
Jack Majgaard Jensen, tränare FC Rosengård. Foto: Bildbyrån

Gott humör, uppsluppen stämning men också nerver nära inpå tröjan präglar dan före dan på Malmö IP. Rosengård har stängd träning och håller taktiken inom laget.

Skadeläget är detsamma, Zecira Musovic, Amanda Ilestedt och Sofie Junge Pedersen är borta. Internationellt är Lina Salmi och det senaste nyförvärvet Nina Frausing Pedersen redan förbrukade då de spelat för andra klubbar i Champions League under hösten.
De senaste månaderna har handlat lika mycket om skador som resultat, Jack Majgaard Jensen behåller samma pålitliga världsbild trots ändringarna i laget.
– Skador är en del av fotbollen och de kommer ofta i uppstarten. Vi har haft bra förberedelser, 14 bra dagar nu, säger han.

Rosengård som "topplag i Bundesliga"
De tyska gästerna är betydligt mer i säsong, spelade så sent som i helgen men förlorade i Bundesliga mot Wolfsburg.
– Vi måste spela mer kompakt försvar, vara mer aggressiva för att vinna boll och hållas oss lugna när vi väl har bollen. Utstråla säkerhet och intelligens, säger Frankfurts tränare Matt Ross apropå vad laget har att förbättra efter toppmötet.

Han värderar Rosengård lika högt som de svåraste seriekonkurrenterna.
– I de två matcherna jag sett kan jag jämföra dem med ett topplag i Bundesliga. För oss krävs det samma insats som när vi möter Potsdam och Wolfsburg.

Vilken matchbild förväntar ni imorgon?
– Det kommer bli väldigt tufft och spännande, första delen av en match i 180 minuter eller mer. Från början lär det bli mest att känna på varandra, vi kommer inte att visa för mycket. Samtidigt har vi kreativitet, det enda brukar vara säkert är att inget blir som förväntat, säger Matt Ross.

Med det täta matchschemat följer förstås att Frankfurt får snabb omställning och kortare fokus mot kvartsfinalen.
För svensklaget gillar det vanliga gisslet då man tvingas ta motståndet på uppstuds, i en period där man strävar mot att bli samspelt och få mer tid tillsammans.
– Vi haft tid på oss att göra omstart. Stora spelare som gillar att spela de här matcherna, säger Marta.

Ifjor föll Rosengård på färre bortamål efter två oavgjorda drabbningar mot Wolfsburg. Suget efter semifinal är stort, inte minst hos dem som upplevt både finaler och totalsegrar.
– Vi har ett bra lag, precis som vi hade förra året, säger Marta.

– Några nya spelare, det kommer alltid något nytt. Det är en ny situation och en ny match, vi har massa bra grejer som gör oss annorlunda, fortsätter hon.

Rosengårds keeper Erin McLeod har få matchminuter tillsammans med laget, vilket också gäller korttidslånet Sofia Lundgren. Katrin Schmidt är också inlånad i mars till en kapabel trupp som ännu inte kunnat ge stora formbesked.

Testmatchen - Supercupen mot Linköping gav iallafall en bra skjuts inför CL-duellen, menar Marta.
– Särskilt eftersom Linköping var snabba och aggressiva men vi stoppade dem. Vi har mycket att ta med oss därifrån till matchen imorgon och har haft tid att ändra det som inte var bra.