Bra bortaresultat för Frankfurt

Frankfurt vann fler dueller och mer mark än sina motståndare. Om målet kom slumpartat på straff var taktiken bakom kvartsfinalvinsten desto mer genomförd.
Frankfurts Dzsenifer Marozsán och Saskia Bartusiak jublar efter 0-1 på straff av Marozsán . Foto: Bildbyrån

– Vi satte press och det lyckades, sade Matt Ross efteråt.

Rosengård ställde upp med en handfull nya namn jämfört med förra årets sista tävlingsmatch och presenterade tre CL-debutanter i sina färger.
Frankfurt hade förutsättningarna, en mer samspelt elva. Matt Ross hade en annan vinkel på hur gästerna utnyttjade att lagen befann sig i olika säsongsskeden.
Presspelet närhelst hemmalaget vunnit boll var framgångsrikt, Rosengård kom inte undan i första halvlek och fick varken tid eller plats att styra sitt öde som tänkt.
– Vi har spelat på det här sättet de senaste matcherna i Bundesliga och känner oss säkra med det. Rosengård har inte startat säsongen och var lite ovana att spela under press under lång tid, sade Matt Ross.

I slutskedet var det en annan historia, Frankfurt gick in för att freda målet och lämnade länge Rosengårds spelvägar därhän. Allt för ett bra bortaresultat.
– Vi gör mål på bortaplan och släpper inte in någon boll. Just nu är jag nöjd, men vi kan se hoten i Rosengårds attacker. Saker kan ändras snabbt, de kommer säkert gå för ett snabbt mål i returen.

Målvaktsfrågan var intressant inför den första kvartsfinalen och blir riktigt het inför match två. Även Frankfurt har fått göra ändringar mellan stolparna på slutet.
– Anke Preuss skadade sig inför vår match i söndags (mot Wolfsburg, journ. anm.). Vi bytte till Desiree Schuman som blev utvisad och skadad då. Hon klarade inte testet i morse, men vi får skatta oss lyckliga att vi har tre högklassiga målvakter, sade Matt Ross som fick lita till Anne-Kathrine Kremer med flera säsonger men få matcher i Frankfurt.

– Hon gjorde ett fantastiskt jobb.

Hur ser målvaktsläget ut inför nästa vecka?
– Schumann kan komma tillbaka, hon var nära spel ikväll men var inte 100 procent och då är det bättre om hon återhämtar sig fullt ut.

En spelare är redan borta för Frankfurts del, den varnade Dzsenifer Maroszan blir avstängd.
– En nyckelspelare men vi har andra som kan ta över hennes position. Det kan ge oss extra motivation att gå vidare till semifinal för att hon ska få spela mer i Champions League, sade Matt Ross.

Ytterligare något att tänka på är utfallet av åttondelsfinalen mot norska Lilleström. Frankfurt hade 2-0 med sig till hemmamötet men tappade kontrollen och kunde först återställa ordningen efter straffläggning.
– På något sätt saknade vi självförtroende och tro på oss själva. Istället föll vi tillbaka och var inte med på att gå framåt.

Hur tar ni vara på 1-0-ledningen nu?
– Rosengård har för många farliga spelare, vi kan inte gå in och tänka på att försvara ledningen. Det står 0-0 när vi börjar, vi kommer att behålla vår strategi och filosofi, sade tränaren till sist.