Katrin Schmidt vill sätta snygg punkt med Rosengård

Lånemånaden är snart över, den sista matchen på hennes rekordtidiga säsongsfinal med FC Rosengård närmar sig. Det är finalkaraktär på hela onsdagskvällen när de svenska mästarna måste slå FFC Frankfurt borta.
Katrin Schmidt i samspråk med Sofia Lundgren efter den första kvartsfinalen. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

– På ett sätt är det bra att veta att det bara är vinst som gäller. Det är bra motivation och vi kommer att ha inställning och taktik som gör det möjligt, säger hon.

Damfotboll.com träffar mittfältaren efter ett träningspass på Malmö IP. Jack Majgaard Jensen leder laget och lotsade henne tillbaka i position när hon återvände till staden och laget, ett och ett halvt år sedan hon tillhörde truppen senast.
Då tog hon farväl efter två säsonger med att avgöra CL-duellerna mot Fortuna Hjörring.

Den här gången är besöket tidsbestämt till en kortare vända, Katrin Schmidt ska inte vårda boll och söka spelalternativ från mittcirkeln, göra lagkamraterna ständigt bättre längre än tills månaden är slut - sedan återvänder hon till Djurgården.
– Det har gått väldigt fort, jag kom tillbaks och fick träffa gamla kompisar och får spela fotboll i ett jättebra lag. I och med att jag varit här tidigare faller sig mycket ganska naturligt men jag har lagt extra tid på att förstå hur spelsättet ändras, säger hon.

Utmaningen är inte att hålla den jämna, höga nivån över en hel säsong. I två matcher måste Schmidt hjälpa laget att hålla ihop centralt.
– Man ska alltid pricka formen men de tillfällena är också roligast, säger hon om utmaningen som föralldel är halvvägs.

Den första kvartsfinalen i Champions League har redan varit.
– Frankfurt gjorde en bra match. De var tuffa i pressen, sen tycker jag att vi hade chanser att sätta bollen. Vi kan höja oss som lag och individuellt, har några procent mer att ge, säger Katrin Schmidt om 0-1 på Malmö IP.

Bättre anfallsspel på en vecka?
Stadion am Brentanobad är en av Europas stora arenor där Malmölaget i skepnad av LdB och Rosengård aldrig vunnit, för fyra år sedan blev förlustsiffrorna 0-3.
Går det att tänka bort det mentala hindret behöver gästerna ett mål för att utjämna och ytterligare ett för att avgöra. Med tanke på det säkra och rappa försvarsspelet i onsdags är scenariot möjligt, för att göra mål måste anfallsspelet bli bättre på en vecka.
– Vi måste ligga kompakt, vinna andrabollar och spela snabbt framåt. Gå mer för för det, säger Katrin Schmidt och identifierar en viktig aktör i nyförvärvet Gaelle Enganamouit.

– Hon gjorde en jättebra match och vann många dueller, men vi ska ha mer folk runtomkring henne så att hon inte blir ensam. Där är det viktigt att vi vinner andrabollar.

Något att ändra på innermittfältet?
– Vi vill ju komma ner och hämta boll och spela ut ur backlinjen, men det var för lite folk högre upp och vi hamnade för nära varandra. En av oss ska vara där nere, sen måste vi trycka upp snabbare ge understöd till forwards, säger Katrin Schmidt.

Om bara några dagar återvänder hon till Djurgårdens centrallinje för att spela Damallsvenskan, till Stockholm för jobbsökarprojekt som utexaminerad kulturgeograf.
Matcherna hon valde bort när flyttlasset gick fick komma ett år senare. Katrin Schmidt har snappat upp det allt starkare suget efter semifinal under månaden i Malmö.
– Det känns som det är dags att gå vidare. Vi har haft tuffa lottningar, många har jobbat jättelänge för det. Tiden borde vara inne nu, säger hon till sist.

Onsdag 18.00 FFC Frankfurt - FC Rosengård
Matchen sänds direkt i Eurosport.