Mål i Antonias debut när Mallbacken skrällde

Mallbackens IF bjöd dom över 400 åskådarna på ett soldränkt Strandvallen på en drömöppning hemma mot Piteå. Redan efter fem minuter ledde man med 2–0 och det när domaren Laura Rapp blåste av matchen hade man besegrat norrbottenslaget med 4–0 (3–0). Dessutom gjorde Antonia Göransson ett av målen i sin debut i den gröna dressen.
Antonia Göransson på väg genom Piteå-försvaret. FOTO Anders Andersson

– Vi fick till det med försvars- och det offensiva-spelet, det känns som att vi är på gång och jobbar vi så här kommer det att riktigt bra i år, säger tvåmålsskytten Madelen Janogy efter matchen.

Mallbackens IF hade bara mäktat med fyra mål på de inledande fyra omgångarna. Men hemma mot ett av fjolårets positiva överraskningar Piteå sparade man inte på krutet. Madelen Janogy inledde målfesten redan efter tre minuter, hon tog emot en skarv från Zoe Ness och fick bollen över målvakten. Två minuter senare ökade Anna Green på till 2–0 på en hörna.

– Det var lite oklart, men jag fick en tå på bollen och den gick över deras målvakt, berättar Madelen Janogy om det första målet.

20 minuter efter Madelens första mål kom också det andra. Mallbacken fick en vänsterhörna och då stod hon fri och kunde nicka in den i högra hörnet.
– Det var bara att nicka in den perfekta hörnan, säger Madelen Janogy.

Det kändes som att Mallbacken kontrollerade matchen och starten grundlade mycket hur det skulle gå. Piteå saknade lagkaptenen och mittfältsstjärnan i Josefin Johansson som var hemma och var sjuk och det märktes. 3–0 stod sig halvleken ut och i den andra hände det inte så mycket. Piteås Tempest-Marie Norlin kom runt på vänsterkanten i början på halvleken och fick iväg ett farligt avslut, men det räddade Lee Alexander ut till en resultatlös hörna.


Med en kvart kvar att spela fick Mallbackens senaste nyförvärv i Antonia Göransson göra debut på Strandvallen i den gröna dressen. Hon har tidigare varit på arenan men då som motståndare. Och vilken debut det blev, efter bara tio minuter på planen så presenterade hon sig genom att göra 4–0 och visade direkt att hon verkligen kommer att förstärka laget.

– Jag tänkte vända åt höger, men då jag är vänsterfotad så la jag över den på vänster och la den i bortre. Skönt start i första matchen efter sjukdomen, det var kul, berättar Antonia Göransson och fortsätter:
– Det blev ett kort inhopp, men vi har sagt att ska vi trappa upp det. Då man inte vet vad som kommer hända. Innan inhoppet stegrades det bara (blodsockret), det var nervöst att sitta på bänken och heja på dom andra, men det höll sig stabilt. Nu hoppas jag på mer speltid i nästa match.

Hur upplevde du matchen?
– Kul, men vi tappade boll lite för lätt i den andra halvleken, vi hade tryckt upp med folk och när Zoe Ness gick av (i den 84:e minuten), fick vi inte riktigt fast bollen på topp och de kunde kontra på oss. Hade det varit ett bättre lag så hade de gjort mål. Men defensivt var vi väldigt bra och jag är väldigt stolt över alla i backlinjen och bakåt, vi satte försvarsspelet först och det gjorde att vi var bra offensivt, det här spelet hade vi inte mot Rosengård där vi inte följde vår spelidé, säger Antonia Göransson.

25–åringen kände igen Mallbacken i dagens match.
– När man själv har mött Mallbacken har dom varit ett lag som har varit väldigt kompakt och tuffa att komma igenom. Sen kört 100 när man vinner bollen. Idag var det helt annat Mallbacken, ett lag som man är van att se och möta själv. Så länge vi spelar som nu kan det här gå vägen.

Närmast för Mallbacken väntar Djurgården på bortaplan och Antonia Göransson tror sig vet deras svagheter.
– Dom är duktiga framåt och har många tekniska spelare, det gäller att ligga kompakt, men jag vet dom är sårbara bakåt. Dom har inte den snabbaste backlinjen, där ska vi kunna såra dom, tror Antonia Göransson.

Mittbacken Sara Bergman var också nöjd med matchen.
– Vi kämpande verkligen som ett lag uppifrån och ner. Dessutom gjorde vi fina mål och höll tätt bakåt. Den här segern stärker verkligen självförtroendet och att det var flera som gjorde mål var kul.
Är du nöjd med din egen insats?
– Jag är nöjd, speciellt defensivt, jag låg rätt och vi fick borta bollen. Men det bra samarbetet med de övriga i backlinjen ligger till grund för att det gick bra, säger Sara Bergman.

Madelen Janogy fick slutordet.
– Vi gör en fantastisk match och jobbar verkligen som ett lag och visar att vi ska vara i Damallsvenskan.

I och med segern lämnade Mallbacken över jumboplatsen till Kristianstad och passerade även Umeå IK upp över nedflyttningsstrecket.

Text: Anders Andersson

The Observer 2016-05-15 19:44

Många har sagt det förut, men det förtjänas att sägas igen: på Strandvallen kan allting hända - som idag.....!

Kul att Antonia hittade vinkeln och lika kul att hon talar i "vi-form" om förlusten mot FCR, då hon ju inte ens var klar för Mallbacken :D

Idag fick jäntera in bôllen!

Rufus 2016-05-16 02:04

Starkt gjort av Mallbacken, men hade Piteå glömt spelsystem, taktik och hela faderullan hemma? Utskåpning!

Bland märkligheterna på Strandvallen fanns det faktum att bara 479 betalande hade infunnit sig på den "soldränkta" skogsarenan. Med Mallbackenmått mätt snudd på publikfiasko.

Thorsten Frennstedt 2016-05-19 11:24

Det var den sämsta omgången i Damallsvenskan publikmässigt. Endast 432 i genomsnitt på de sex matcherna. Eftersom både Piteå och Eskilstuna hade bortamatcher kunde de inte rädda snittet utan nu framstod den avskalade verkligheten. Någonstans har jag sett att intresset för Damallsvenskan ökar i år. Det finns ingen anledning för någon att skryta,