Skottlands förbundskapten tog intryck av Mallbacken

I början av juni kan Skottland kvalificera sig för EM i Nederländerna nästa år. För blir det seger hemma mot Island den 3 juni, ska det mycket till för att man ska missa att kvalificera sig för sitt första stora mästerskap. Förbundskaptenen Anna Signeul befann sig på plats på Strandvallen i helgen när Mallbacken mötte Piteå.
Anna Signeul pratar med sina skotska landslagsspelare Lee Alexander och Zoe Ness. Foto: Anders Andersson

– Jag tycker att både Lee Alexander och Zoe Ness gjorde en bra match. Lee hade inte så mycket att göra men började med att ta en kross som hon greppade. Hon var också ute på hörnor och boxade, fötterna fungerade bra på den inte så lättspelade planen, hon klarade av tillbakaspelet på ett bra sätt, säger Anna Signeul och fortsätter:
Zoe tyckte jag var jättebra och hon låg bakom första målet och att dom hade åtta bra avslut på mål. Mallbacken var väldigt bra på hörnor. Fortsätter hon så här kommer hon att bli en otroligt bra spelare, Zoe har jobbat på bra här och man har hjälpt henne att komma till den här nivån. Hon har potential och en bra teknik och är stark. Hon ska bara bli mer vältränad och snabbare.

Skottland har Island och Vitryssland i början av juni och truppen till matcherna tas ut på tisdagen. Anna Signeul tycker att konkurrensen är bra och flaggar för att en 19-åring kommer att lyftas upp till matchen mot Island.
– Det är därför som jag var i Mallbacken det är en tuff konkurrens nu om alla platser eftersom vi har bra unga spelare och vi har en F19-spelare som är jätteduktig som vi vill gärna ta upp mot Islandsmatchen. Då blir det tuffare och tuffare om platserna, berättar Anna Signeul.

Hur tycker du att det har gått under din tid i Skottland?
–Jag tycker att det har gått framåt hela tiden, det är som med allting, man får ta små steg i taget och det som vi har gjort är att vi har byggt något som håller. Det är inte bara ett korthus utan det är någonting som kommer att stå sig starkt i framtidens skotska-damfotboll, säger Anna Signeul

Strandvallen, hur är det att vara tillbaka på den här arenan?
–Jag har varit här många gånger, som spelare också, det är fantastiskt. Det här är svensk idyll, det är så här man vill gå på fotboll och det är mysigt att spela fotboll på Strandvallen. Planen var inte så himla bra men den kommer att bli bra och jag tycker att det är roligt att det finns gräsplaner kvar. Sen är det fantastiskt att vi kan behålla fotbollen ute på landsbygden och inte bara att vi tar in allt till städerna. Det gör Sverige och Damallsvenskan unik, det är kul.

Vad tar du med dig från Strandvallen?
– Det var roligt att se och eftersom vi har spelare i Vittsjö och Mallbacken så är det självklart att vi hoppas att det går bra för dom två lagen. Jag tycker att det var roligt att se på det sättet som alla spelarna spelade på i Mallbacken. Sen var det kul att komma hem och se Damallsvenskan.

Text: Anders Andersson