Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

– Vi är på G och har börjat få ihop det. Dessutom spelar vi hemma och har fint publikstöd, säger Irma Helin inför torsdagsmatchen mot Eskilstuna United.

Irma Helin anslöt till Piteå från Djurgården förra året och förlängde sedan sitt kontrakt med Norrlandsklubben.

Långt bort spelar mindre roll när nya dörrar kan öppnas. Med 40 U-landskamper i bagaget är nästa mål givet.
– Piteå har varit duktiga på att ta fram landslagsspelare som fått ta det sista steget här. Jag har verkligen gått fram fysiskt, jobbar mycket med att röra mig över stora ytor och är beredd att vara spelbar, säger Helin som också utmanas i PIF.

– Jag har väl inte riktigt samma roll i Piteå som i landslaget (U23). Där har jag mer varit playmaker, här får jag spela mycket på kanten. Det är bra att kunna spela på flera positioner, men det är ingen hemlighet att jag trivs centralt, fortsätter mittfältaren och hyllar sedan Piteå som sportstad.

– Det är underbart, många brinner för damfotbollen och ger oss bra förutsättningar.

Inga tankar åt Stockholm för att komma hem?
– Så klart sneglar man åt Stockholm där familj och vänner finns men just nu är fokus här. Jag har sett att Djurgården tagit stora steg, all credd i världen till dem. Vart jag än gå härnäst kommer jag sikta uppåt, med Piteå IF eller någon annanstans.

Piteås mittfält är förändrat sedan Emilia Appelqvist organiserade just det flyttlasset i vintras. Som uttjatad sanning går det att sortera in flera av insatserna under året med tanke på andra nyckelspelare antingen lämnat (Pauline Hammarlund) eller går skadade (Hanna Pettersson).
– Emilia är en jätteduktig spelare, en ledare som alla vill ha i sitt lag. Men vi jobbar på med att täcka ytorna som vi missade i början av säsongen.

Ny formation täcker ytor
Med 0-0 borta mot Örebro och 1-0 på Vittsjös naturgräs har Piteå samlat poäng som kan bli viktiga i slutsummeringen, dessutom har man nosat på en ny formation och lämnat 4-4-2 i de senaste matcherna.
– Främst för att täcka lite större ytor, 4-5-1 kan också användas för att få ett bättre anfallsspel, lite mer bollinnehav och lite fler lägen. Men vi kommer nog att byta över hela säsongen.

Hur hittar ni annars tillbaks till tryggheten som många beskrev ifjor?
– Stellan Carlsson och Andreas Johansson är otroligt tydliga tränare, jag tror att vi har mycket nytta av att vi ska ha tydlighet på planen. Sen måste vi alltid komma in med hundra procent och gå från ord till handling, säger Irma Helin och förutspår ett jämnt möte med Eskilstuna.

– Mycket kan hända som i alla andra matcher. De har ett effektivt djupledsspel med Mimmi Larsson och Olivia Schough, jag upplever också att det blivit mer direkta, spelar bollen framåt.

Piteåanfallaren Felicia Karlsson möter sina gamla lagkamrater, Uniteds Mimmi Larsson är en av Irma Helins bästa vänner. Men den familjära stämningen lär hamna bredvid planen.

Ungdomsturneringen Piteå Summer Games stundar över veckoslutet med 800 lag i aktion. I upptakten till den allsvenska matchen har PIF-spelarna också bidragit till idrottsfesten.
– Vi har tränat lite olika lag, bland annat spanska ungdomar. Det är världens liv i Piteå nu och vi kommer säkert att ha en fin publik.

Torsdag 19.00 Piteå IF - Eskilstuna United