Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

– Det är lite av de vibbarna. Vi vann över dem för två år sedan, jag tror att det blir en väldigt jämn match, säger hon.

Det skiljer drygt sju mil mellan Falkenberg och Kungsbacka, i år har de största halländska klubbarna återförenats i samma serie. Sex poäng efter fem omgångar är ingångsvärdet både för nykomlingen och KDFF, som var med i Elitettan också förra året.
– Jag har haft många som lagkompisar i Hallandslaget när vi vann Cup Kommunal, så jag vet att de har många duktiga spelare, säger Wilma Persson Gullqvist.

Sommaren efter cuptriumfen lämnade hon moderklubben Tvååker.
– Jag ville ha fler utmaningar. Här i Böljan har vi höga krav, gör varandra bättre och allt är proffsigt med kvalitet på träningarna. Sen fick jag fick vara med när vi gick upp, en bra start, ler hon.

Tiden är knapp och träningspassen fler än för många andra i laget. Persson Gullqvist är igång med sista månaden på sin gymnasieutbildning med mycket aktiva inslag.
– Jag läser ett program med inriktning räddningstjänst, just nu gör jag praktik inom vården. Sen har vi en idrottslärare som är PT, han kör hårt med oss i alla olika sporter och intervall och löpning. Men med tanke på att jag har fotbollen också har jag ett eget program där, säger hon.

Efter studenten får pluggandet ta paus, Persson Gullqvist fortsätter med Böljans debutår.
– Vi visste att det skulle bli tufft och har ändrat mycket med spelare in och ut i laget. Framförallt får vi inte ha för mycket respekt utan behöver känna att vi har allt att vinna. Ändå skönt att vi har vunnit två matcher och vi gjorde det bra uppe i Umeå också, där vi borde ha fått med oss någon poäng.

Hur högt siktar ni som nykomling?
– Först och främst ska vi stanna kvar, sen vill vi hålla huvudet högt och ge 100 procent i matcherna, säger hon om målen för laget som har en spelande tränare, Maria Nilsson med huvudansvar.

– En duktig mittback med bra spelförståelse. Dessutom vet hon precis vad vi känner.

Matchen mot Kungsbacka spelas på Falkenbergs nya fotbollsarena, publikrekordet på damsidan (604) bör överträffas av åskådarna i derbyt.
– Det är en stor arena, så det behöver komma lite folk om det ska märkas men den är riktigt fräck och mäktig. Vi vann dessutom senast mot Mallbacken, skönt att det lossnade lite på hemmaplan, säger Wilma Persson Gullqvist.

Torsdag 19.00 IF Böljan - Kungsbacka DFF

Årets nykomlingar i Elitettan
Assi IF (från division 1) tvåa med 15 poäng
Umeå IK (från Damallsvenskan) sjua med sju poäng
IF Böljan (från division 1) åtta med sex poäng
Mallbackens IF (från Damallsvenskan) 14:e och sist med noll poäng