Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Magdalena Eriksson och LFC har klarat mycket av det som stört Rosengård hittills. Full pott när spelarmaterialet närmast uteslutit annat, tre poäng i bortamatcher som hindrat tidigare år.
– Vi har tagit de poäng vi ska ta inte, sen har vi kanske inte haft så tuffa matcher på pappret men alla matcher är tuffa i sig, säger hon.

– Jag är stolt över laget, hur vi vinner och avgör. Vi gör flera bra insatser, det gör att vi kan skapa ännu mer trygghet under säsongen.

Försvarsspelet bakom fyra insläppta, i något fall mer av tröstmål för motståndaren ser stabilt ut. Varje nätrassel som hade kunnat undvikas svider ändå.
– Vi har haft en säsongsstart med lite onödiga mål bakåt, men försvarsinsatsen totalt sett har varit bra. Ser man på statistiken och de har ett skott på mål medan vi har 15 tänker man efteråt att man skulle ha hållit nollan, men det viktiga är att vinna matcherna.

Bland alla nyförvärv fick Linköping behålla sin backlinje intakt, Eriksson och Janni Arnth i mitten med Jonna Andersson och Jessica Samuelsson på kanterna. Med skador och omflyttningar har Maja Kildemoes brutit fyrklövern som högerback.
– En otroligt spännande spelare, skicklig och bolltrygg, som varit väldig stabil när hon kommit in, säger Magdalena Eriksson som också bidrar med mer variation i uppspelen, kortare via mittfältet eller längre bollar, än tidigare.

I Rosengårds anfall har Lieke Martens imponerat i en kreativ, central roll och Lotta Schelin är ofta löpvillig. Hur pratar ni om motståndet?
– Vi känner väl till deras styrkor. Det viktiga är att få ihop ett bra försvar, inte lämna ytor för Martens. På vår hemmaplan ska vi ha balans mellan ett tajt försvarsspel och att sätta press på motståndaren.

Rosengård var en självklar första utmanare för att vinna tillbaka guldet, med våldsamma utslag på formpendeln: 2-3-förlust mot Eskilstuna, 5-0-comeback mot Kopparbergs/Göteborg och smällen mot Hammarby ser det osäkert ut.

Båda förlusterna började med tidiga baklängesmål, som totalt drabbat laget fyra gånger inom loppet av första kvarten.
– Det är klart att vi haft en del onödiga må, jag tycker ändå att vi har ett lugn i truppen. Det har varit mycket individuella misstag som vi inte kunnat motverka, sen jobbar vi såklart med samarbetet sinsemellan, säger Amanda Ilestedt.

– Mycket har handlat om fokus på att hålla nollan, sen fick vi egentligen ett nytt spelsystem till första matchen i serien. Det tar ett tag innan de bitarna sitter i ryggmärgen, fortsätter hon och blickar mot bortamatchen.

– Vi vet att Linköping är ett bra lag, obesegrade och regerande mästare. De spelar på ett annorlunda sätt jämfört med tidigare år, vill gärna komma ut på kanterna och skapa inläggssituationer.

Marija Banusic är i målform varje gång hon är med och 17-åringen Emmaliina Tulkki gjorde två mål senast. Hur pratar ni om motståndet?
– Banusic har verkligen haft en bra start och Jessica Samuelsson har gjort det bra som forward. Men det är Neto (Claudia) som vi ser som den största spindeln i nätet, med finurliga passningar.

Rotationen i Rosengårds backlinje, Emma Berglund ut till höger och Anita Asante nere som innerback ser ut att återvända till normalläge med Lina Nilsson som ordinarie efter skada.
– Hon kör för fullt, det är alltid bra med en spelare till i truppen, säger Ilestedt.

Fem års toppmöten
2016 Linköping vann höstmötet (h) med 1-0, 1-1 på våren. Rosengård vann cupfinalen med 3-1 och Supercupen (2-1).
2015 Idel hemmasegrar: 2-1 för Linköping i serien och 2-0 i cupfinalen. Rosengård tog hem Supercupen (1-0) och höstfinalen med 5-0
2014 Linköping vann både borta (3-2) och hemma (2-0)
2013 Hemmafavör, 4-0 för Rosengård och 3-1 för Linköping
2012 En dubbel för Rosengård, 5-3 (b) och 2-1 (h)
Totalt: 7 segrar för Rosengård, 6 för Linköping, 1 oavgjord.