Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

– Nu ska vi njuta, log hon efteråt.

Eskilstuna var uppe i topp redan förra omgången, då bara för ett par dagar innan Linköping vunnit sin match. Nu kunde United jubla åt triumfen och minst en vecka överst i tabellen.

Vägen dit var en omväxlande drabbning, KGFC och Eskilstuna kastade taktpinnen mellan sig, gjorde det svårt för betraktarna att säkert ana var det första målet skulle hamna.

I stora stycken var det en match där försvarsspelet kunde dominera.

På mittfältet pågick också en kamp mellan två kapabla ledare. Elin Rubensson hjälpte lika ofta till med att släcka bränder på egen planhalva och pekade ut motståndare att bevaka som hon hängde med framåt och letade efter möjligheter till instick och framspelningar för KGFC. Petra Johansson var gästernas starka duellvinnare med väl avvägda tacklingar.

Rubensson hade också foten bakom en bra möjlighet när hon avfyrade en hörna som Emelie Lundberg fick sträcka sig för att peta undan. Elin Landström prövade från andra hållet och hörnan gick direkt i ribban.
– Den hade gärna fått slinka in, sade hon med ett snett leende.

Det var huggsexa om de fasta situationerna, Eskilstunas frisparkar gav bra möjlighet att planera anfallen men de vassa chanserna saknades.

KGFC var närmare, Adelina Engman stötte på patrull innan hon fick tryck i avslutet efter ännu ett långt uppspel strax före paus.

Det var inget fel på de offensiva ansatserna i United, men längst fram hade nypåfödda Malin Diaz problem att hitta de öppnande passningarna. Mimmi Larsson jobbade mycket i sidled och ner mot hörnflaggan och låsta positioner.
– Så är det med bortamatcher på olika underlag. Passningarna som sitter hemma rann iväg ganska mycket idag, sade Schough.

Återstod för mittfältaren att göra slag i saken, bryta in från kanten och trycka till med vänstern.
– Jag var inte nöjd med min första halvlek, sade till mig själv att jag skulle våga utmana och skjuta. Det blev mål och det blev vackert, sade hon om den matchavgörande fullträffen.

Det har gått några år sedan Schough tillhörde KGFC:s trupp - hon kunde tillåta sig att fira för fullt efter skottet som bar till serieledning och tre mål på två matcher.
– Jag känner att jag har en plats nu, fick inte spela mot Rosengård så det är skönt att vara tillbaka i elvan och känna att man hör hemma där.

Men det är fortfarande kamp om platserna?
– Ingen går säker som vår tränare säger, det är en otrolig styrka även om det inte är roligt om man får stå över.

Det ödet drabbade Hanna Glas som blott fick ett sent inhopp. I kampen för att behålla 1-0 gjorde Fiona Brown en stark prestation över stora ytor.

30 avslutande minuter med högre positioner hjälpte inte hemmalaget.
– Vi gör en prestation som är god nog för en poäng. Vi låter inte dem få så många chanser, målet är en enskild bra prestation, sade Elin Landström.

KGFC har mött och förlorat mot två av topplagen. På onsdag väntar Linköping och en sista chans att haka på.
– Vi hade behövt poängen idag, sade Landström.