Kalmar fortsätter jakten på topplagen

IFK Kalmar anför klungan bakom den obesegrade ledarduon i Elitettan. Modiga sju poäng skiljer upp till toppen, den senaste insatsen talar förvisso för att avståndet bör vara mindre än så.

– Det var framförallt en varm match, någon slags värmerekord. Sen spelar vi på ett sätt som stör Växjös spelidé, men kan tyvärr inte sätta fler mål, säger Elsa Karlsson.

– Hade vi gjort vårt andra hade matchbilden sett annorlunda, nu gör de mål i 91:a, det blir väldigt snöpligt, fortsätter lagkaptenen om 1-2-förlusten mot serieledaren.

Nu väntar en ny fas för serietrean. Där poäng måste vinnas om det ska uppenbara sig fler öppningar mot det övre strecket.
– Matchen mot Böljan är precis lika viktig som andra. De är nykomling, lär kämpa för liv och existens.

Med sju matcher spelade har ni samma antal poäng upp till Växjö och Assi, hur ser du på möjligheterna att täppa igen gapet?
– Jag tänker att det är en väldigt lång säsong, vi spelar till mitten av november och trupperna kommer att förändras. Jag tror inte att något lag kommer att vara obesegrat och vi kan absolut vara strax där bakom och ta oss närmare, säger Karlsson.

Hon kan i synnerhet se tillbaka på 107 seriematcher för IFK Kalmar.

Varför är det relevant?

Som Barometern uppmärksammade inför säsongen har hon spelat samtliga matcher sedan laget gjorde sitt första år i Elitettan 2013.
– Peppar, peppar har jag startat varenda en, varit skadefri och fått förtroendet. Från början såg jag mig själv som yttermittfältare men upplever hela tiden att jag blir bättre defensivt som mittback, säger Karlsson som uträttat mer för klubben än minuterna i matchtröjan.

För ett par år sedan fick hon andra uppgifter som marknadschef.
– Lärorikt att få inblick i andra delar av en elitförening. Det är mycket ideellt när man jobbar för IFK Kalmar, jag hade bland annat hand om våra sponsorkontakter.

Hur är den lokala uppslutningen?
– Kalmar är en bra stad, många stöttar damfotbollen. Vi har inte många superstora sponsorer men många bäckar små.

Har du kvar något uppdrag på marknadssidan?
– Jag och Mathilda Johansson Prakt gör matchprogram och klubbtidningen med annonser och allt grafisk material som delas ut i hela Kalmar inför säsongen. Det passar med att jag pluggar grafisk design och har ett år kvar.

Tillbaka till fotbollen där 25-åringen förkovrat sig med många år i universitetsstaden.

Årets grej är defensiv ombyggnad. Elin Olofssons avsked och ytterligare förändringar gör att Elsa Karlsson i mitten i princip är ensam kvar från fjorårets ordinarie backlinje.
– Man tänker kanske från början att det inte kommer att bli samma sak men nya spelare kommer in och livet går vidare. Man ses varje dag och det går fort att lära känna varandra.

Och på planen?
– Vi försöker jobba synkat, hur vi faller och trycker. Elin Bergkvist från Piteå har mycket rutin och vår kommunikation är väldigt tydlig. Alla är väldigt lyhörda, det är som att vi känt varandra länge.

En annan slags omstart gäller för hela laget i seriespelet. Kalmar kom tillbaka som stark trea i Elitettan 2015, säsongen ifjor blev knepigare med åttonde plats.
– Det var betydligt sämre, kanske att vi blev nöjda efter första året. Föreningen gjorde inga värvningar, det var sämre förutsättningar eftersom vi inte åkte på något träningsläger utan nya spelare för att svetsas samman. Nu känns det som vi är tillbaks igen, har haft ett läger och resultaten ser bättre ut under säsongsinledningen.

Och ni siktar uppåt?
– Så är målsättningen, antingen i år eller nästa år har föreningen som mål att vi ska avancera. Det känns inspirerande och jag vill inget hellre än att gå upp med IFK Kalmar när vi har chansen, säger Elsa Karlsson.

Lördag 14.00 IFK Kalmar - IF Böljan

Elsa Karlssons obrutna matchföljd:
2013 (Elitettan): 26 matcher - 6 segrar, 6 oavgjorda, 14 förluster
2014 (Div. 1 Ö. Götaland) 22 matcher - 19 segrar, 2 oavgjorda, 1 förlust
2015 (Elitettan) 26 matcher - 17 segrar, 5 oavgjorda, 4 förluster
2016 (Elitettan) 26 matcher - 11 segrar, 2 oavgjorda, 13 förluster
2017 (Elitettan) 7 matcher - 4 segrar, 2 oavgjorda, 1 förlust
Totalt: 107 matcher - 57 segrar, 17 oavgjorda, 33 förluster