Hilda Carlén vill göra rätt i luften

Inget petar Hedvig Lindahl från EM-planeringen. Men när Sveriges mesta landslagskeeper är indisponibel får Hilda Carlén förtroendet. USA på Gamla Ullevi blir Piteå-målvaktens hittills största landskamp.
Hedvig Lindahl får lämna plats - mot USA står Hilda Carlén för Sverige. FOTO: Line Skaugrud Landevik/Bildbyrån

– Jag har mött Norge och Kina och haft ganska mycket att göra. Det här är något helt annat, säger hon.

– Det kommer att gå snabbare, vara mer tekniskt och individuellt. Det gäller att vara påkopplad från minut ett, fortsätter 25-åringen till damfotboll.com.

Rockaden sker inom en begränsad krets, Lindahl och Carlén är de enda som fått förtroende mellan stolparna i landslaget sedan våren 2015.

Tillsammans med Eskilstunas Emelie Lundberg har trion, blivit allt mer sammansvetsat som målvaktsteam under lägerveckor och matchförberedelser.
– En familj i familjen, det är en trygghet att veta var vi har varandra.

Carlén har samlat ihop till sex landskamper men får ofta utlopp för sitt engagemang från sidan.
– Jag är mer nervös när jag sitter på bänken än när jag står på planen, det är mycket energi som vill ut. Det är också uppgiften på bänken, att ge energi till de på planen.

Det solida förstavalet, Hedvig Lindahl är med i Göteborg, rehabar sin fingerskada men tränar i stort normalt. När landslaget flyttar till Växjö talar prognoserna för en återgång så att hon går in mot Skottland.

Hilda Carlén har ändå anledning att ta vara på minuterna på bästa sätt, vara alert i uppkomna situationer och ta vara på erfarenheten mot USA.
– Det betyder mycket att jag får matchen. Allt kan hända i EM, då ska jag vara redo.

Världens bästa som måttstock
Under fyra säsonger i Piteå har hon gjort sig känd som greppsäker och högkapabel i närspelet. Luftrummet är en utvecklingsbar sektor, inte minst i jämförelse med nuvarande landslagsstandard.
– Hedvig är en av världens bästa målvakter i luften, ett extremfall och jag är absolut inte där än.

Hur arbetar du med den delen i vardagen?
– Visst, det är träna och nöta och vi lägger in övningar i spelet. Men man ska veta att det är annorlunda från klubblaget och här. Där har jag Faith Ikidi framför mig som styr och ställer i försvaret och plockar bort bollarna. Sen kommer man hit och det är lite tvärtom att målvakten ska gå ut och agera, där är det en stor omställning.

Skånebördiga Carlén hade svårt med fotfästet och spelade ytterst sporadiskt i LdB FC Malmö. När hon öppnade Norrlandsfönstret för förändringens vindar kom massor av allsvensk matchrutin och en helt annan sammanhållning på kuppen.
– Det bästa steget jag tagit i min karriär var att flytta upp dit, ingen kan ta ifrån mig att trivs bra och håller Piteå väldigt kärt.

Inga planer på att ta dig närmare dina familjemedlemmar igen?
– Familj och pojkvän vet läget, de får vänta på mig så länge de behöver, säger Carlén samtidigt som hon laddar för medverkan mot USA.

– Jag har en bra känsla i kroppen och vi har haft bra träningar. Det är bara att tuta och köra.

Hilda Carléns landskamper
150212 Finland träningsmatch (b), seger 3-0
160606 Moldavien VM-kval (h), seger 6-0
161021 Iran träningsmatch (h), seger 7-0
161024 Norge träningsmatch (b), 0-0
170119 Norge träningsmatch, förlust 1-2
170303 Kina Algarve Cup, 0-0