Speciell uppladdning för lugn Lindahl

Hon kommer till EM som självklart förstaval och gör sitt tionde mästerskap i den blågula truppen. En fingerskada och snålt med matchträning skiljer uppladdningen från föregående år. Oavsett har Hedvig Lindahl hittat balansen som målvakt.
Hedvig Lindahl vet hur EM-formen ska timas till premiären mot Tyskland. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Jag är väldigt avslappnad, det blir som det blir. Om jag har kvar den känslan när jag går in i matcherna brukar det bli bra, säger hon.

Alla blågula uppdrag, all press under åren som sista utpost har inte förlöpt med samma rofyllda inställning från keepern.

Kritikvågorna gick höga, bland annat under VM 2011. Efter OS i London året efter stormade det rejält kring Lindahl som fick leva i offentligheten med sina motgångar och tunga rubriker.
– Jag har minnesluckor, detaljer i matcher som fallit bort för att jag levt under stress. Men när jag fick min andra korsbandsskada var det som allt rasade och jag fick en chans, säger Lindahl som lidit en del för att inte hämmas av förväntningar.

– Det blir ett läge där det känns som man gör folk besvikna hela tiden, sedan kommer man till en punkt där allt faller och sen är det okej ändå.

Och nu? Lindahl tog som bekant gruvlig revansch med dubbla diamantbollar (2015, 2016), var säkerheten själv i straffläggningarna i Brasilien-OS och verkar ha nått till ett känslomässigt lugn i en innehållsrik karriär.
– Skönt att vara lite mindre ambitiös, då kan jag få ut det jag visste att jag kunde, ler hon och menar att målvaktskunnandet också blir bättre på kuppen.

– På grund av lugnet kan jag se det taktiska väldigt snabbt och styra upp laget.

Kan det hjälpa dig att ladda till EM-premiärer också?
– Jag skulle säga att i och med att jag känner mig så lugn så behöver jag inte skrika till. Jag behöver bara vara och lösa de situationerna jag ställs inför.

”Mille” gav förtroende
I landslagsomgivningen finns ytterligare personer som står för en avslappnad attityd. De senaste sex åren har Mikael ”Mille” Olsson jobbat nära Lindahl och kollegorna som målvaktstränare.
– Han har väl varit den tränare om varit tydligast med att han sett mig som förstamålvakt. Det var kanske inte så lätt att uttrycka för alla precis när han kom ombord, blev kanske lättare när Pia tog över. Men till mig har han alltid varit tydlig med hur det legat till, säger hon om tränarstödet.

– Han är till stor hjälp i förberedelse till fasta situationer och har stått ut med mig, jag tror inte jag är så lätt att jobba med alla gånger. Men han är far till väldigt många barn, lugn generellt och van vid att man kommer med massa åsikter hela tiden.

Apropå familj, hennes egen fick tillökning i början av året när sonen Nathan föddes. Mer liv och rörelse som också vävts in i EM-förberedelserna.

Lindahls brutna finger innebar att hon missade stora delar av vårsäsongen med Chelsea, de två träningslandskamperna mot Skottland i juni och Mexiko den gångna helgen är hennes enda på tre månader.
– Uppladdningen har inte varit optimal, vad som nu är optimalt. Kombinerat med att vi fick Nate i januari har jag sovit för lite generellt om man utgår från nio timmars sömn. Men med tanke på allt har jag landat på en okej nivå inför EM.

Du var aktiv med en hel del räddningar mot Mexiko, vad säger du om genrepet för egen del?
– Det var skönt faktiskt, jag fick plocka lite inlägg och några bollar. Det lär bli ännu mer mot Tyskland men det var en bra upptrappning. Även om jag missat många matcher, gick matcherna jag spelade innan riktigt bra och jag höll nollan tio-elva gånger på 15 matcher. En av sakerna som positivt med att få ännu ett barn är att man blir ännu mer effektiv med det man gör, säger Lindahl som börjar mästerskapet med att sköta familjekontakterna via telefon och videosamtal.

Åtminstone under gruppspelet har hon själv sin egen hemvist, frun Sabine och sönerna en annan.
– De kommer kanske testa att ta tåget senare, men det blev för många veckor i sträck att vara iväg, säger 34-åringen som går in i mästerskapsbubblan med fullt fokus.

– Jag kände på pre-camp att jag behöver rå om mig själv, men det finns en fördel om de kommer ner inför kvart eller semi. Det ger energi att bara få kramas lite.

Isåfall behöver Sverige åtminstone avancera från gruppen, realistiska förväntningar enligt Hedvig Lindahl.
– Vi ska förbi till en kvartsfinal, sen beror det på vad vi ställs emot där. Förhoppningsvis kan vi glida på en framgångvåg, ta oss till nivåerna vi hade under OS.