Anja Mittag: Speciell match för mig

Känslorna och eventuella nerver dan före dan visade sig handla om mer än spänning inför premiären. I Tyskland finns också en spänd förväntan på hur Steffi Jones fotbollsfilosofi betalar sig i tävlingsmatcher.
Breda leenden för Steffi Jones och Anja Mittag. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Jag gläder mig till den offensiva formationen som vi spelar med och den nya sortens fotboll. Med vårt tekniska kunnande kommer vi att klara av det, sade Anja Mittag.

Tyskland valde sin äldsta och mest erfarna spelare att ta sig an presskonferensen dan före dan.

Mittag med 154 landskamper som på måndagskvällen lär kliva upp som ensam fyra i den tyska maratonsstatistiken över spelare. Förbi 90-talsprofilen Bettina Wiegmann men ännu en bit efter topptrion med anfallaren Birgit Prinz (214), backen Kerstin Stegemann (191) och mittfältaren Ariane Hingst (174).

Gemensam nämnare? Det finns säkert flera men alla har på ett eller annat sätt haft påverkan också på den svenska fotbollshistorien. Och nu faller det bland annat på landslagsveteranen som fortfarande spelar att skicka landet där hon känner sig mest hemma och familjär klubbmässigt med dubbla skytteligatitlar till en mer osäker tillvaro i EM.
– En speciell match för mig, jag vet motståndarnas styrka och svagheter och har vi mötts flera gånger i landskamper. Jag kan bara se fram emot det, sade Mittag som också fått nya offensiva kamrater i det egna laget sedan Steffi Jones tog över.

– Jag känner också till Sverige bra, replikerade Jones i mikrofonen på podiet innan hon gav sig på ett resonemang kring en betydligt mer erfaren förbundskapten.

– Jag har känt Pia Sundhage länge, sedan hennes tid som tränare i USA. Hon är oerhört erfaren och framgångsrik som tränare vill man förstås avsluta på ett bra sätt men när det gäller matchen imorgon ska vi göra allt i vår makt för att vinna.

– Vi förväntar oss en tät match, Sverige har en bra centrallinje med Fischer, Seger och Schelin.

Steffi Jones avstod från att använda självförtroendet från den långa tyska segersviten i mästerskap för att hitta eld inför premiären. Snarare stannade hon vid sin egen upplevelse och en avvikande synpunkt om lagens rutin.
– Det är min första turnering och första matchen blir mot Sverige, det är redan en klassiker. Vi har arbetat vansinnigt hårt och har ingen rädsla efter bra förberedelser. Sen är Sverige 27 år i genomsnitt mot 26 för oss, så det finns erfarenhet hos oss också, log hon och visade större förtroende för den viktiga pjäsen som satt bredvid.

– När det kommer till spelet har hon (Mittag) mycket intelligens och är kreativ. Annars är hon ett exempel på en spelare som inte ropar högst för att synas, hon visar det på planen med sitt spel och det är jag tacksam för.