Gräsligt under fötterna i toppmötet

En historisk poäng, men även annat dök upp i diskussionerna efter Sveriges match i Breda. Det undermåliga underlaget fick sig en släng av sleven från flera håll.
Jonna Andersson lämnade Breda med en bra magkänsla, gräset får däremot bakläxa. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Inte den bästa planen, med rätt skor fungerade det okej men i slutet släppte det även med mixade skor, sade Jonna Andersson.

Sverige genomförde den bästa matchplanen, reprisen på OS-finalen bjöd dock ingen Europamästarfotboll oavsett vem i 0-0-matchen man betraktar som vinnare.

En del gick att förklara med ett gräs som var helt ovärdigt en match på hög nivå.
– Det är klart att man tycker att det ska vara världsklassplaner i ett mästerskap men det är inget vi kan lägga fokus på.

– Lite synd, men det var inte så att det blev studsigt iallafall, sade Jonna Andersson.

Tillsammans med de övriga spelarna var hon förberedd på det värsta sedan träningen dagen före match.
– Vi märkte att det släppte mycket, lite individuellt vad man fick bäst på, sade hon och gjorde ett försök att förklara beskaffenheten i det gröna.

–  Det var inte jättetätt gräs, mycket lera under och även fast den kändes hårt var det översta lagret väldigt mjukt. Då släppte det ganska snabbt.

Andersson som varit ifrågasatt efter att ha blivit utmanad och passerad en hel del av bland annat Mexiko i genrepet trotsade dock de yttre förutsättningarna. Dessutom överkom hon negativa skriverier, var stabil på sin ytterkant och höll reda på det mesta till vänster.
– Jag har läst lite även fast man ska försöka undvika det, men jag kände mig ganska lugn inför matchen. Jag hade revanschkänsla och kände ändå att jag fick lite av det, det var skönt, sade hon.

Tillsammans med övriga försvarskollegor stod hon upp i en helgjuten lagdel, höll sig framförallt lite mer tillbakadragen med framförallt de defensiva uppgifter och fick också mervärde för egen del.
– Det blir en annan känsla när vi drar oss tillbaka lite, det gör det lättare att hitta rätt när vi ligger mer kompakt med hela laget. Då kan man lösa spelet lite enklare än när vi blir utspridda.