Positivt besked för Olivia Schough

Olivia Schough gick av plan i Tysklandsmatchen med en lårkaka. Efter tolv timmar är skadan under kontroll enligt landslagsläkaren Mats Börjesson.

– Hon fick ju en smäll och vi kunde se det så det var inga tveksamheter vad det var för diagnos, säger han.

Det medicinska teamet fick och tog sig plats att göra dämpande åtgärder tämligen direkt. En insats som ger en gynnsammare prognons.
– Vi fick möjlighet att behandla på planen, även om domaren inte tyckte om det. Det har stor betydelse för att få ner svullnaden och blödningen blir mindre.

Hur har hon svarat på behandlingen?
– Väldigt bra i och med att vi kunde göra det snabbt, fortsätta vid sidan av planen och i natt har vi haft på tryck och kyla. Hon har använt muskeln idag och har redan cyklat, säger Börjesson utan att lämna några garantier för Schoughs medverkan mot Ryssland.

– Det är inte fredag än men det ser lovande ut. Vi kommer att öka på träningen och det är goda chanser att hon är spelbar.

Pia Sundhage öppnade för förändringar i startelvan framöver, med läkarens synvinkel finns dock inga hänsyn att ta.

Den vaksamme mästerskapsresenären, Sverige har till exempel en hel del supportrar på plats i Nederländerna, har noterat en tydlig temperaturhöjning.

Är värmen något att beakta i ert upplägg?
– Vi är mer vaksamma, försöker vara noga med vätska. Men när vi såg hur temperaturen gick ner mot matchstart behövde vi inte tänka lika mycket på det, säger Börjesson som också kan dra nytta av avancerade instrument under matcherna.

– De har automatisk mätning som man använder på stora löpartävlingar som tar hänsyn till temperatur och vindstyrka. Går det över en viss grad blir det vätskepaus, men där är vi inte än.