Jörgen Petersson: Ryssland nådde max mot Italien

Ryssland skrällde till och slog Italien. En stark premiär av Sveriges nästa motståndare, spionen Jörgen Petersson reagerade utan att höja på ögonbrynen.
Sveriges Rysslandsbevakare varnar för motståndare med segervittring. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– De var nog uppe på sitt max. Av det jag sett innan var det här så bra de kan spela, säger han till damfotboll.com.

Vad gör de bra i den matchen?
– Jämför med man hur de spelat innan var de betydligt tajtare försvarsmässigt. De har varit väldigt sårbara i sin ytterzon, sen gör de mål på en av sina styrkor med en hörna.

Sedan mötet i mars har den blågula 4-0-segern i Algarve Cup seglat upp som en slags mall över hur Ryssland ska värderas. Den på förhand enklaste motståndaren i gruppen måste nu besegras för att Sverige ska få segerskjuts i EM.
– Det är inte alls samma lag, det var tredje matchen med ganska tätt matchande så den är inte bra att göra, säger han och fortsätter med de senaste intrycken.

– Jag är inte förvånad om man tittar spelare för spelare men förvånad över att Italien inte kan utnyttja deras brister.

När Italien satte press mot slutet visade sig dock blottorna i den ryska formationen.
– När tempot går upp i matcherna eller om man får ett snabbare spel så får de problem. Italien visade det när de var lite bredare i spelet.

De två målskyttarna, Jelena Danilova och Jelena Morozova är värda uppmärksamhet i Peterssons kommande genomgång, onsdag eftermiddag får landslaget den riktiga kollen på Ryssland.
– Danilova är jätteskicklig som forward, ett hot i sig själv. Tittar man på målen hon gör sker det på en massa olika sätt, distansskott och hon är bra på huvudet och hyfsat bra i djupled, hänsynslös mot sig själv när on kommer in i straffområdet.

Konklusionen är ett varningens finger, inte minst för att Ryssland har fått vittring på något stort efter sin första EM-seger.
– Matchen kommer att bli tuff i sig, de har inget att förlora när de går in och har en vinst med sig. De kommer att kämpa otroligt så länge det är med i matchen, säger Petersson.

Han har dock segerreceptet klart att förmedla för Sverige.
– Bolltempo och få dem i förflyttningar, de är ett markeringsbenäget lag och det går att flytta på dem. Vi är ett bättre lag på varje position i princip.