Ovanlig uppladdning men självklart segermål

Hur många mål ska Sverige sträva efter mot Ryssland? Den allmänna idealbilden borde vara så många som möjligt, Pia Sundhage tänkte till när uppsnacket inför fredagsmatchen tangerade islossning och önskan om målfest.
Nilla Fischer var enda svenska spelare som beträdde gräset på De Adelaarshorst i Deventer. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Med respekt för alla fotbollsmatcher som vi har spelat och kommer att spela är det lättare om det blir många mål. Däremot skulle vi alla ta en 1-0-seger, vi kommer att gå för tre poäng och det innebär en god chans att spela kvartsfinal, sade hon.

På plats på matcharenan i Deventer fick Sundhage för första gången bemöta de konkreta synintrycken från de som bevittnade onsdagsträningen på den svenska basen.

Då flyttade Sverige om på sina mest offensiva kort under en period, Lotta Schelin som högerytter medan Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö tog plats som anfallsduo.

Dagen före match var träningen till stora delar stängd, några fler synintryck om rockaden blir verklighet bjöds därmed inte.

Det var däremot tämligen givet att Pia Sundhage, istället för Schelin som plötsligt var utbytt mot Nilla Fischer på presskonferensen, skulle få frågan om vad testet gav.
– Om Lotta spelar på en kant är hon fortfarande lika snabb. Då blir spelvändningen väldigt viktig för att utmana yttersta spelaren. Den andra delen vi får är ett nytt forwardspar, vi har sagt från början att vi har en uppsjö av forwards, sade hon med ett mindre klargörande.

– Lotta Schelin kommer att spela, om det blir yttermittfält eller forward återstår att se. Jag försöker inte leka psykolog här. Att hon inte skulle vara här för att hon inte gjort mål, så skicklig är jag inte.

En annan variant som också fått träningstid mellan matcherna är Julia Spetsmark som ersättare för Olivia Schough på vänstersidan av mittfältet. Schough är förvisso tillbaka i leken, fit for fight enligt Sundhage på presskonferensen.

Att Magdalena Eriksson får ta över för Jonna Andersson ser ut som en given följd av de senaste tillfällena med de elva spelarna som bör ingå i elvan.
– Hon är ett hot på våra hörnor med sin fina vänsterfot på stillaliggande boll. Vi kommer att få se henne, hur länge och hur ofta återstår att se. Dessutom är ”Magda väldigt bra på huvudet framförallt defensivt, sade Sundhage i ett försök att sätta griller i huvudet på frågeställarna.

En annan sak förbryllade, Sverige avstod från att känna på gräset på matcharenan och höll alla utom Sundhage och Nilla Fischer hemma på hotellet.
– Av den enkla anledningen att vi tittar på hela bilden, väljer att inte åka hit och istället vila och ha fotbollssnack. Det gäller att prioritera tiden vi får.

Fischer fick därmed svara på funderingarna kring hörnor. När Magdalena Eriksson ser ut att vara på väg in i spel och en stängd träning som också uttalat handlade en del om fasta situationer dröjde frågan inte länge.
– Det är bara att träna, nöta och jobba lite extra med det. Jag tycker att vi har varit bra på hörnor länge, oavsett vilken match det är ska vi vara effektiva och tuffa i duellerna.