Hörnläggare nummer ett mot EM-debut

Övning ger färdighet, sedan början av förra året har Magdalena Eriksson hängett sig åt att lägga en spetskvalitet till sin breda repertoar som back. Mot Ryssland lär hon av allt att döma pröva sina inåtskruvade hörnor med pålitligt tillslag.
Magdalena Eriksson lämnar inget åt slumpen från hörnflaggan. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Säkerheten kommer ju, desto fler hörnor man slår. Jag känner förtroende från spelarna i laget och kan slå in dem avslappnat, säger hon till damfotboll.com.

Fasta situationer kan förlösa ett lag i tveksam målform. När det gäller landslaget där det går en match och ytterligare 30 minuter mellan fullträffarna under 2017 kan Erikssons omtalade hörnsparkar lägga upp för höga huvuden i straffområdet.
– En bra serve är flack, går rakt mot målet som man siktar på, ingen båge uppåt men ganska ordentlig skruv som gör det svårare för motståndaren att tajma den, säger hon själv om vad tekniken ska leda till.

– Vi har två olika ytor att sikta på, ofta kör jag med mycket inåtskruv, fortsätter Eriksson om hur Sverige ska klämma åt motståndaren.

– Först och främst har vi ett extremt långt lag, när det kommer flera spelare som är 1,75 (meter) kan de bli lite skraja.

Under träningspassen i Zevenaar har 24-åringen ibland agerat på egen hand för att mata på med hörnor med sin omtalade vänsterfot. Ännu tydligare blir ivern och ensamheten när Eriksson ägnar sig åt motsvarande hemma i klubblaget, som var Linköpings FC före EM.
– Det är mycket eget arbete, jag är väldigt hård mot mig själv med höga krav.

Har du någon som hjälper dig på hemmaplan?
– Det behövs inte, jag vet hur jag vill slå den och hur den ska gå och behöver inte någon som springer in på det eller någon som säger åt mig. Jag vet själv hur det ska vara, brukar stå och nöta efter två eller träningar i veckan.

När är du nöjd efter en sådan omgång?
– Jag brukar försöka räkna hur många jag sätter i rätt yta av tio, om jag får till sju av tio är jag nöjd.

Har du satt tio av tio någon gång?
– Nej, det brukar alltid bli någon plump när man blir för ivrig och vill skruva den i mål, ler hon.

Hörnorna kommer helst från höger, Eriksson har sina största möjligheter att slå sig fram i den svenska försvarsuppställningen från vänster i årets mästerskap. I genrepet mot Mexiko spelade hon både i mitten och på kanten inom loppet av en halvlek.
– Det var kul att visa att jag kan hantera båda positionerna, sen känner jag mig inte helt bekväm i ytterbackspositionen, jag har varit mycket mittback de senaste två åren.

När landslaget inte kallar gör hon allt för att utveckla egenskaperna centralt.
– Jag vill verkligen utveckla mitt passningsspel, det saknas mittbackar som själva kan sköta uppspel på olika sätt i damfotbollen och jag skulle vilja bli en sådan.

– Mycket handlar om speluppfattning, relationen till medspelare. Man kanske har tre alternativ som mittback men det gäller att välja spelaren som har bäst möjlighet. Jag försöker tänka ett steg till, vad kan den jag passar göra med bollen, säger hon.

Tre minuter när hon avlöste LFC-kollegan Jonna Andersson i slutet av Tysklandsmatchen räckte dåligt för att fylla hennes aptit på EM-spel. Mer speltid verkar vänta mot Ryssland och Magdalena Eriksson rapporterar resurser för en match i full fart.
– Jag är i fin fysisk form, det märks när vi gjort fystester och bara generellt att jag är vältränad. Man kan verkligen känna av på kroppen när man mår bra och känner sig lätt, jag tror att det går hand i hand med det fotbollsmässiga, säger hon.

– Känner man sig fräsch och pigg smittar det av sig där också.

EM fredag 21 juli
18.00 Sverige – Ryssland, sänds direkt i TV4
20.45 Tyskland – Italien, sänds direkt i SVT