Vilodag efter första segern

Fyra dagar mellan maxinsatserna tillåter lugn och bättre återhämtning emellanåt. Sverige fick en lugn lördag i gymmet och i poolen, efter inte bara en utan två påfrestande matcher att bearbeta.
Caroline Seger såg positiva anfallstendenser mot Ryssland. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Tyskland blev en urladdning med tanke på anspänning och allt snack om den matchen. Men vi kan göra den prestationen som tär på krafterna, sen ska man spela mycket anfallsfotboll mot ett Ryssland som inte rörde på sig. Det gäller att lyssna på kroppen och vara klok efteråt, säger Seger.

Även möten med familj och vänner för att skingra tankarna fanns med i planeringen när nästa match kändes relativt långt borta.

Och ändå nära när media kom med sina frågeställningar.
– För vår del hoppas jag och tror att vi går ut med samma fokus som vi haft hela tiden. Det är viktigt för vår del, vad det andra laget tänker och presterar är upp till dem, säger Seger och avhandlade Italien.

Även potentiella motståndare längre fram i turneringen kom på tal. En ny seger och bra med plus i målskillnaden kan ge Sverige gruppsegern och slippa Nederländerna som vunnit med fart och fläkt som huvudingrediens.
– Vi har alltid spelat jämnt mot Danmark också om de nu blir gruoptvåa. Holland är ett jätteskickligt lag, plus att de har landet bakom sig och publiken. Klart att det är tufft, säger Seger som också sett tydliga taktomslag för de orangea.

– De har en tendens att inte vara så starka i andra halvlek, om de sedan är trötta eller att de slagit av på takten. Oavsett vilken motståndare vi får, ju närmare finalen desto bättre blir motståndaren.

Om det spekuleras om motståndare på den blågula mediaträffarna gäller självklart samma upplägg när värdnationen spanar framåt. För Nederländerna bör mästarspelarna och turneringsvana Tyskland vara ett lag att undvika.
– Ingen vill möta Tyskland, sett till deras historia och Holland har lite revansch på oss med tanke på att vi tog deras plats i ett OS. Det är bara en sporre, att ett lag hellre vill möta oss. Då är vi med vill jag lova.

Rysslandsmatchen visade än en gång att lägre rankade motståndare som lägger sig på försvar inte ger några bekymmer, Sverige vinner sådana matcher i princip varje gång de senaste åren. I Em har det också varit en poäng att trimma till en ifrågasatt lagdel.
– Defensivt vet vi om vad vi kan, vi har presterat bra tillsammans också mot bra motståndare och det känns väldigt tryggt. Offensivt såg vi tendenser till bra anfallsspel igår, det gör mig glad och lugn med tanke på att det inte riktigt fungerat och att vi inte gjort mål. Igår kunde vi ha gjort tre, fyra och fem mot ett lag som backar hem och inte spelar riktig fotboll. Vi klarar av det och det känns som vi har någonting på gång, säger den ena lagkaptenen.

– Som lag är vi väldigt starka och inte bara elva spelare. Alla de som kommer in gör skillnad, många ser riktigt bra ut.

Spelschemat har också haft inverkan på magkänslan. Först den regerande mästaren, sedan lag där Sverige får favorittrycket i gruppen.
– Normalt sett får vi alltid sämre motståndare på pappret i första matchen, premiär är alltid premiär och motståndaren är på hugget just för att det är premiär känslan. Nu känns det som vi blir bättre hela tiden och vi vill fortsätta på denna vägen.