Lugn torsdag i svensklägret

Sverige skingrar tankarna och släpper på träningsintensiteten inför kvartsfinalen. Under onsdagen hade bara bänkspelarna fotbollspass och torsdagen var helt träningsfri. – Vi har varit igång i många dagar, det var planerat sedan tidigare att vi skulle vara lediga, säger Lilie Persson.
Lilie Persson ger spelarna träningsfritt för en dag. "Vi ledare får jobba lite". FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Det är viktigt inte bara fysiskt och utan också psykiskt att få vila knopp och kropp.

Om antalet träningstimmar går ner ökar dock det mentala trycket och medias intresse inför utslagsmatcherna.

Brittiska BBC hade letat sig till mediaträffen på spelarhotellet och det nederländska bolaget som sänder EM radade upp blågula TV-intervjuer - på svenska.

Den knappa halvtimmen var också det enda som höll spelarna kvar under förmiddagen, ett antal timmar fritt öppnade för andra aktiviteter.
– Jag har några som är nere, ska hänga lite med dem. Vissa ska in till stan och till något museum, just idag är det gött att förflytta sig härifrån, sade Lotta Schelin och hittade normalitet i en lucka i schemat.

– Vi hade återhämtningsträning igår, inte så tufft men samtidigt är vi ganska vana att ha ledig dag i veckan. Inte så konstigt utan ganska välbehövligt.

En genomgång av motståndet under torsdagskvällen får tillbaka i truppen i mästerskapsbubblan. På fredag väntar åtminstone en träningstimme på matcharenan i Doetinchem, utsåld för lördagens
duell med en nästan lika lång lista för de som hoppas på återbud.
– Det man behöver hinna med är att titta på lite saker i Hollands anfallsspel och i vårt försvarsspel. Lite fokus på fasta situationer, man hinner inte så mycket mer, säger Lilie Persson.

Straffar är ett givet tema i det slutliga förberedelserna, både med praktisk övning och videokoll.
– På själva träningen försöker vi sätta lite press. Men det är svårt, så klart skillnad på att slå på en träning jämfört med en fullsatt stadion. Det är mycket att läsa in sig som utespelare vilken typ av keeper det är och motsvarande för Hedvig (Lindahl) att läsa in sig på var man brukar lägga straffarna.