Pia Sundhage fick abrupt adjö

De orangea jublade, dansade och ville aldrig sluta fira kvartsfinalsegern. Sverige dröjde sig kvar på planen i Doetinchem av en annan anledning. Pia Sundhage samlade alla spelare i en ring, en av få som fick smälta ett definitivt avsked tillsammans med förlusten.
Pia Sundhage begrundar förlusten. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– Jag visste att det skulle ta slut på ett eller annat sätt. Idag tog det slut, jag är väldigt ledsen för min ledarstab som lagt ner så mycket jobb tillsammans under fem år. Och jag är ledsen för spelarna, några har varit med hela tiden, sade hon.

Det blev aldrig Sveriges mästerskap, Sundhage som började med fart och fläkt i EM för fyra år sedan avslutade med för många kompromisser för att det skulle bli farligt och fruktat för Nederländerna.

Det blev försvarsfotboll men lite för ofta på villkoret att motståndaren erövrade boll efter en sämre passning och kunde kasta loss i kontringslöpningar.

Det blev anfallstänk, med lite för få inblandade på högsta nivå, brister i uppspelen på flera håll i centrallinjen och för korta stunder av vila, eftertanke och lösningsorienterad fotboll, de långa bollarna från backlinjen inte undantagna.
– Det fungerade nästan, vi försökte skapa chanser men använde inte kanterna så mycket som vi ville istället. Istället för att använda marken, blev vi få långa och hade bollen i luften. Vi försökte göra ändringar men det fungerade inte, jag får ge credd till Holland.

En förändring, Lotta Schelin upp på topp och Fridolina Rolfö ner på vänsterkanten i början av andra halvlek.

Sedan kom 0-2 och 4-3-3 som konsekvens, utan att Sverige kom närmare Nederländerna i målprotokollet.

Sundhages tid som svensk förbundskapten var över strax efter halv elva på fredagskvällen. Strax därefter samlade hon spelarna och tackade för sig.
– Vad jag sa till spelarna tänker jag inte säga. Men det var svårt att säga något smart klokt med väldigt mycket känslor upp och ner.

– Vi behöver se vad vi har uppnått och gjort hittills, alla behöver samlas och hantera känslorna ikväll samt imorgon. Sen kommer det en dag efter det, fortsatte hon.

Då, i september, till VM-kvalet mot Kroatien har Peter Gerhardsson haft tillräckligt många dagar på jobbet för att ta ut sin första landslagstrupp.

Sundhages stjärnor lär i många fall inte bli hans, utfasning med byten och framtidsnamn kan fångas upp redan om ett par månader.

Tid för den avgående förbundskapten att byta bana.
– Förhoppningsvis står jag på en fotbollsplan någon stans i världen 2018, sade hon och ville tro på en ljus framid för landslaget.

Med centrala mittfältare som kan dominera och spelare som har kapacitet att utmana i dueller en mot en.
– Vi har organisationen och den mentala styrkan, ungdomslandslagen går bra, så om ett par år kanske vi får se de där spelarna, sade Sundhage och gav sig på en första summering.

– Jag är väldigt stolt över att vi har gjort bra saker, och jag kommer ihåg 2013 (EM) så klart. Sen har det varit mycket upp och ner, 2015 (VM) hade vi många skador på nyckelspelare.

– Jag är stolt över det sätt vi kom tillbaka efter det misslyckandet till framgången i OS. Men tyvärr räckte det inte till idag.