Nederländerna överst på Europatronen

En sprakande fotbollsfest med massor av spelvändningar och lyckade initiativ. Nederländerna hade de flesta och sista i andra halvlek och vann välförtjänt med 4-2 över ett kämpande Danmark.

Farten, försvarssäkerheten, förmågan att stänga matcher och dessutom finna en väg ur underläge. Mycket var på de orangeas sida i en final som drog igång med den allra bästa halvleken i hela turneringen.

Danmark var dock förberett på anstormningen som kom direkt, arbetade hem och tacklade i rätt ögonblick när problemen att hålla jämna steg började synas.

Taktiken innehöll också omställningar, utmärkta passningsvägar och Sanne Troelsgaard som hängde med högt upp i banan.

När hon fullföljde för att utnyttja en återvunnen boll hindrade ett försvarsben i straffområdet, straffen var given och Nadia Nadim tog vara på chansen från elva meter, 1-0 efter sex minuter.

Hur skulle Nederländerna reagera när laget för första gången hamnade i underläge i mästerskapet?

Svaret kom blixtsnabbt, via den inkörda högerkanten där Shanice Van den Sanden regerade och Vivianne Miedema som 1-1-skytt. Knappt fyra minuter efter baklängesmålet men logisk utdelning sett till den intensiva öppningen.

Van den Sanden var pålitlig för ännu en rivstart med genomskärande passningar, Danmark hade mest tur att Lieke Martens inte fick den renaste bollträffen vid avslutet.

Det fick hon i gengäld efter en knapp halvtimme när Martens vände ut och in på försvaret och tog för sig centralt. Stina Lykke Petersen såg faran för sent och Nederländerna gick upp i ledning när skottet nådde nät vid stolproten.

Finalen var så långt underhållande och svängig. Hos de röda och vita saknades en av de tongivande spelarna, Pernille Harder i nyckelposition.

Något osynlig första halvtimmen, Harder ändrade brutalt på den bilden inför storpubliken på De Grolsch Veste när hon förvaltade Maja Kildemoes uppspel helt på egen hand – sprang, dribblade och sköt sitt första mål till 2-2 innan Nederländerna hann börja njuta av sitt övertag.

Mer Nederländerna efter paus
Med lika på två och en kort andhämtning fortsatte framförallt anfallsvågorna för hemmalaget efter paus och Danmark tappade tempot och koncentrationen med några dyrbara felbeslut.

På en frispark i farligt läge kom nästa mål. Danmark och i synnerhet Stina Lykke Petersen fick finna sig i nesan som Sverige upplevde i kvartsfinalen, släppte in bollen i målvaktens hörn.

Lykke Petersen klarade istället att rädda laget kvar i matchen genom att reflexrädda mot Miedema, i kvitteringsjakten fanns större problem att få upp bollen till Harder och Nadia blev avskärmad på topp.

Oroande skada på Rosengårds nyförvärv
Fler dåliga nyheter för Danmark, kanske också för FC Rosengård när mittbacken och nyförvärvet Simone Boye Sörensen fick avsluta på bänken med ett lindat högerknä.

Klubbkamraten Sanne Troelsgaard hade en av de sista möjligheterna med ett väsande skott strax utanför men Nederländerna behöll fin bollkontroll och straffade Danmark som lyft laget.

Vivianne Miedema fick friläget, avslutade målexplosionen och satte igång det stora firandet efter 4-2 i den sista ordinarie spelminuten.

EM-epilogen innehöll också ett sista publikrekord för damfotboll i Nederländerna, 28 182 såg finalen där värdnationen vann sin sjätte raka seger.

EM 6 augusti
Nederländerna–Danmark 4–2 (2–2)
(Miedema 2, Martens, Spitse–Nadim, Harder)