Kris för Hammarbys och Djurgårdens träning

Stockholms båda lag i Damallsvenskan avundas konkurrentera vars kommunansvariga ser till att det finns acceptabla träningsförhållanden trots snövintern. Alla konstgräsplanerna i Stockholm ligger under ett snötäcke som ingen gör något åt.

- Jo, för några dagar sedan hjälpte alla spelare och ledare till att skotta upp en fjärdedels Kanalplan men det lär inte synas efter der senaste snöfallet, säger Hammarbys tränare Lars Pihl.
- Jag har hållit på med fotbollsträning i 30 år men aldrig upplevt en sådan här attityd från politisk ansvariga som i Stockholm.

Ordföranden i Djurgården Damfotboll Per Darnell berättar att en timmes träning i en halvstor fotbollshall är allt som står till buds för laget som ska vara väl förberett till Damallsvenskan.
- Vi skulle dessutom inte själva få snöröja en plan för då gäller inte försäkringar, tillägger Per Darnell.

Stockholm stad beslöt att spara in på uppvärmningen av Stadshagen.
- Och då följde de andra konstgräsplanerna med i samma sväng och ingen skulle snöröjas. Följden blir att vi får återgå till 70-talsträning, säger Lars Pihl.

De kommunala pengarna i Stockholm har gått till att anlägga en uppvärmd konstgräsplan för 15 miljoner på Grimsta som utnyttjas av Brommapojkarnas lag i herrallsvenskan.
Under rubriken Idrott och kulturliv i budgeten för Stockholm stad gällande budgetår 2010 står att läsa: "Minst hälften av nyinvesteringarna ska satsas på flickors och kvinnors idrottande".

För närvarande är Djurgårdens och Hammarbys tjejer mer intresserade av att de befintliga anläggningarna kan användas.

Uffe Ståhlberg 2010-01-28 19:59

Det är rent ut sagt för ...ligt hur man behandlar damfotboll! Det finns fler exempel. Linköping, som stolt förkunnar att man skall bli "Sveriges idrottsstad nr ett 2015" har en enda, halvsunkig och just nu bottenfrusen konstgräsplan för alla(!) kommunens fotbollslag. Det är här de regerande svenska mästarinnorna i LFC skall träna och träningsmatcha - en näst intill omöjlig verksamhet. Därför väljer LFC, samt andra linköpingslag på dam- och herrsidan, att kvista över till grannkommuner med bättre standard på sitt konstgräs. Bedrövligt, pinsamt och ett underbetyg åt ansvariga politiker och beslutsfattare.

Just idag meddelas dessutom, att det planerade bygget av den moderna fotbollsarenan skjuts fram minst ett halvår. Den skulle ha stått klar - hör och häpna - hösten 2009, nu är senaste budet tidigast våren 2012. Vi får hoppas att det fortfarande spelas allsvensk fotboll i Linköping då...

Gäst 2010-01-28 23:25

Jag skulle säga att det i sthlm drabbar alla lag, eller?
Inte bara damfotbollen, det är mycket synd. Jag undrar hur AIK har det?

Sara 2010-01-29 11:21

AIK tränar på den förträffliga arenan Skytteholms IP med inte mindre än 3 uppvärmda konstgräsplaner. Denna arena ligger dock inte i Stockholms kommun utan i Solna kommun, därav skillnaden.

Gäst 2010-01-29 11:58

Sara, hur vet du att AIK gör det?
Har du varit nere på Skyttan och kollat?
Känner du någon som bor i Solna, eller hur kommer det sig att du vet detta?

Sara 2010-01-29 14:52

Jag bor i Solna själv och har tränat och spelat på Skytteholm i ca 3 års tid...

Jose 2010-01-29 17:07

Hörru gäst. Varför ifrågarsätter du Sara´s påståenden? Det vet väl alla i stockholm att AIK har det jätte bra på Skytteholm. Jag vill bara säga att BP´s Konstgräsplan inte är klar förens till våren så dom har samma problem som övriga Stockholms lag.
Jag tycker också att man ska strunta i försäkringarna och snöröja själva. Det finns plogar avsedda för konstgräs och man kan ställa in snöslungan på någon cm så går det alldeles utmärkt att röja planen. Kommunen kan ingenting om konstgräsplaner så dom tar det säkra före det osäkra och förbjuder snöröjning rakt av.

Håller med! 2010-01-29 17:22

Ja, det här är verkligen inte klokt!!!

Politikerna i stan tar två beslut som är direkt fotbollsfientliga och har ännu inte behövt förklara sig.

  1. Beslutet att inte värma upp stadens enda konstgräsplan med slingor (av kostnaddsskäl har jag läst någonstans)
  2. Beslutet att heller inte snöröja konstgräsplaner vintertid (av högst oklara skäl, kostnad skulle jag tro?!)

Sen visar det sig dessutom att de bygger för BP:s herrar för flera millars.

/A

Kalle 2010-01-29 18:14

Jag tror inte att dom bara bygger för BP´s herrar men dom måste ha en allsvensk arena att spela på och om man då gör om den till en konstgräsplan skadar väl ingen utan snarare kan fler lag i västerort träna och spela på den.

Kalle 2010-01-29 18:16

Hammarby´s nya arena blir lite dyrare kan jag tillägga.

Kalle 2010-01-29 18:17

Nya Råsunda också.

Gäst 2010-01-29 19:06

Sara, Jose

Jag ifrågasätter Sara eftersom jag också bor i Solna och gick förbi ett snötäckt Skytteholms IP. Jag är inte helt medveten om hur man lägger upp bilder här.
Men hade jag vetat hur man gör så hade jag självklart lagt upp den så att jag kunnat bevisa motsattsen.

Jose 2010-01-29 22:18

Nu är det så att skytteholm kör med underhållsvärme och blir det då för mycket snö så går det inte att träna men vänta några dagar så kommer du att se många fotbollsspelare på Skytteholms planer. Som du säkert vet så är det mycket snöande i Sverige just nu.

Gäst 2010-01-30 12:24

inga bortförklarningar nu, ni har båda fel, AIK har inte tränat där i vinter. De planerna är just nu lika obrukbara som Annica Sjölunds vänsterfot.

Sara 2010-01-30 15:39

Jag har tränat på dom hela vintern, undantaget ca 3 dagar då det snöat kraftigt en hel dag och då räcker värmen inte till.

Jose 2010-01-31 13:31

Det är ingen ide Sara. Gäst har inte koll på läget. Det är bara att kolla på aik dff hemsida under kalender så ser man deras träningstider.Sen har det varit stängt några ggr p.g.a snö men mestadels så har dom tränat där. Vasalunds damer också.

Gäst #2 2010-02-01 09:18

Klart som korvspad att gnaget tränar på skyttan!!! A-plan verkar dock vara avstängd fortfarande, men de andra två är up and running så att säga.....

Micke 2010-02-02 14:34

Vad beträffar Grimsta IP och A-plan som byggs så kan jag lova att det kommer inte springa många damer/tjejer på den planen. Med alla BPs lag och prioriteringsordningen på tilldelade träningstider så kanske damlaget har tur att få tillträde dit eller blir förvisade till 50 procent på någon annan plan i närområdet.... Fast hoppas kan man ju alltid!!

Jose 2010-02-02 15:24

Sorry Micke men där är du ute och cycklar. Det kommer självklart att finnas utrymme för flera lag. Det är därför det heter konstgräs. Damerna kommer t.ex att spela sina hemma matcher där och träna.

Jose 2010-02-02 15:25

det är bara att jämföra med Kanalplan och Skytteholm som har fullspikat från 1600 till 2200.

Micke 2010-02-03 18:08

Jose, hoppas verkligen du har rätt!

Jose 2010-02-04 22:10

"Flera lag i Stockholm har problem med träning på grund av kylan och det myckna snöandet. Hur är det för er på Skytteholm?
-Världsklass, svarar Patric snabbt.
-Vi har tre uppvärmda planer här och kan sannerligen inte annat än bocka och buga för hur bra dom sköts."

Nu fär du nog putsa linserna Gäst.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.