De var bäst i Norrettan

Det hade nog blivit en intressant match mellan Söderettans och Norrettans All Stars. De senare har damfotboll.com tagit ut i samarbete med Norrettans rutinerade tränare.
Norrettan All Stars 09

Vissa platser är mer givna än andra. Knivskarpast konkurrens var det i anfallet och därför valde vi uppställningen 4-3-3. Självklart domineras uppställningen av seriesegrande Tyresö FF med tre spelare. Då var ändå Jennifer Egelryd nära att bli den fjärde.
Älvjös back Freja Hellenberg, anfallaren Amanda Wegerman, Västerås BK 30 liksom Vasalunds Josefin Weijner var också nära att bli uttagna.

Västerås BK 30 rosade inte marknaden men målvakten Malin Reuterwall fick desto fler tillfällen att visa sin förmåga, något som också ledde till att hon fick allra flest omnämnande av tränarkåren.

Norrettan All Stars 2009

Målvakt
Malin Reuterwall, 20, Västerås BK 30, ung målvakt som fick sitt genombrott och nu står i U20-landslaget.

Backar
Malene Olsen, 29, Tyresö FF, dansk landslagsspelare som återvänt hem till Bröndby i år.
Helén Eke, 19, Tyresö FF, spelade till sig ordinarie plats både i Tyresös A-lag och i flicklandslaget
Caroline Swahn, 26, Bollstanäs SK, stabil back som visade hög lägstanivå serien igenom
Therese Lückner, 26, Kvarnsvedens IK, en av Norrettans mest rutinerade med spel i Damallsvenskan för både QBIK och Mallbacken. 2010 spelar hon för Gustavs GoIF.

Mittfältare
Karin Sandbrink, 35, Vasalunds IF, placeringssäker som få, utmärkt frisparksläggare med mångårig rutin.
Azra Durakovic, 26, Tyresö FF, speluppläggare som kommer att göra bra ifrån sig även i Damallsvenskan.
Matilda Rosqvist, 21, Bollstanäs SK, lyckades så bra att hon i år spelar för Djurgården, snabb och teknisk.

Forwards
Mia Jalkerud, 20, Vasalund, blev årets Ebba i Norrettan och självklar i All Star-teamet
Darcel Mollon, 25, Kvarnsvedens IK, den målfarliga, tekniska och snabba tjejen ifrån Trinidad/Tobago satte skräck i alla motståndarförsvar.
Therese Kapstad, 33, tongivande i Mariehems IF, rutinerad och meriterad i Umeå IK dit hon återvänt i år.

gurra 2010-03-23 14:54

Bilden på Eke är Lisa klinga.
Eke är inte ordinarie i flicklandslaget hon kom ju med nu precis p.g.a återbud till EM kvalet.Ni har fått med 4 mittbackar så det måste ha varit dåliga ytterbackar. Var värkligen alla div1 norra tränare med i denna uttagning.

Gäst 2010-03-23 15:16

Sandbrink bättre än Tyresös Jenni J Jonsson eller Katrin Schmidt?

Elisabeth Leidinge 2010-03-23 15:25

Helen Eke är det på bilden....

Sedan är det alltid svårt att göra All Star Team, då man som motståndare ser dessa spelare två ggr/år och ev någon "spionmatch", de kanske varit mest utmärkande vid dessa tillfällen.

Det ändå roligt för dessa tjejer att de blivit omnämnda och sedda av ett antal olika tränare.

Anette Börjesson 2010-03-23 16:26

Svårt att göra All Star Team är bara förnamnet. Men det är verkligen kul att prata med alla tränarna för även dom har lika många åsikter som läsarna av damfotboll.com.

Vi har, förutom att vi läst igenom allt som skrivit om fjolårets Norretta på damfotboll.com, gått på tränarnas omdömen om spelarna och vi kan lova att ALLA klubbar har blivit uppringda.

Majsan Andersson 2010-03-23 19:42

Lisen Åkerlund i Rågsved borde ha varit med i Allstar-laget. Där missade ni en klasspelare som man kan placera var som helst på planen och som skulle hålla även i Allsvenskan.

Gäst 2010-03-23 23:34

Istället för 4 mittbackar hade det varit smartare att välja ut 1 vänster back 2 mittbackar 1 högerback o.s.v. Då hade ni fått fram helt andra spelare på några positioner. Vem vet hur bra Malene är som ytterback när hon spelar mittback?

Anette Börjesson 2010-03-24 11:46

Ja, vi har sett att hon hamnat fel på bilden. Vi ska försöka ändra på detta.
Hon är mittback och klart bäst på den positionen förstås.

Vänsterback 2010-03-24 12:32

Varför inte ha med Julia Bhy Sundsvalls DFF som vänsterback??

Gäst 2010-03-24 12:43

Sara Fredriksson, Vasalund, bör också finnas med.

Gäst 2010-03-25 14:53

haha vilket skämt, hon ser ut som en skämt och är inte bra heller

Gäst 2010-03-24 15:04

Anette det gör detsamma om ni flyttar på Malene det är ändå 4 mittbackar på bilden.

Gäst 2010-03-24 16:51

Julia Bhy är lätt norrettans bästa vänster back! Precis alla är mittbackar eller? Therese Lückner är ingen vänster back!!

Gäst 2010-03-24 18:15

Vem är Matilda Rosqvist?

Gäst 2010-03-24 18:38

En otroligt duktig fotbollsspelare som kommer att nå långt!
Teknisk, irrationell och bra en mot en!!! :)

Gäst 2010-03-25 14:54

ROOOSSIIIEEE är det.. bäst i bollstanäs förra året och bäst i djurgårn i år!!!

Gäst 2010-03-25 12:51

Hej!
Är det inte lite fånigt att föreslå andra förslag till detta lag? De som har tyckt har tyckt. Antingen kvalificera dig till juryn eller skapa något annat eget lag på nätet. Det känns lite Expressen över era kommentarer.
Kalle

Anette Börjesson 2010-03-25 14:12

Det är bara att konstatera att det finns lika många experter där ute som det finns spelare. Personligen tycker jag det är kul. Det kommer aldrig att hända att någon tar ut ett lag som ALLA är nöjda med. Och då kan vi snacka All-Star Team, division 3-laget hemma, landslaget med mera. Det är väl lite det som är charmen med ett sånt här forum. Alla kan komma till tals. Man kan bara hoppas att det går att hålla en hyfsad nivå på diskussionerna och att vi inte hamnar allt för långt ner på sandlådenivå

Gäst 2010-03-25 21:24

Jo men det är väl lite dåligt att rösta på spelare som intre spelar på dessa positioner?
Det är som att ta ut Messi, Villa, Ronaldo som forwards och Zlatan som mittfältare bara för att få med honom för att han är bra.

Gäst 2010-03-29 00:06

Alla tränare blev inte tillfrågade !! Då hade det nog sett annorlunda ut. Caroline och Therese skulle i så fall inte blivit med , annars är det klockrent !!!

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.