Inhoppare gjorde hat-trick för LdB FC Malmö

Hammarby är enda lag med full pott i Svenska Spel F17-serien, men AIK toppar i kraft av två matcher mer spelade. På söndagen mötte Bollstanäs LdB FC Malmö i Helsingborg och fick en lektion med 6-1 (2-0). Dorontina Lubishtani (f-92) har inte tillhört startelvan. När hon fick chansen i andra halvlek grep hon den direkt och gjorde Ldb FCs tre sista mål - ett tvättäkta hat-trick.

Elena Sadiku, Sofia Anker och Emma Jonasson gjorde de tre övriga skånska målen.
- Vi spelade aggressivt och i andra halvlek körde vi slut på Bollstanäs, säger **LdB FCs **tränare Terje Persson.

Stattena besegrade på lördagen Bollstanäs med 2-0.
- Vi skapade mycket målchanser och borde att satt ytterligare någon, säger Stattenas lagledare Kristofer Nilsson .
- Vårt lag har litet mer tyngd än Bollstanäs.
Isabel Aguillar gjorde första målet och Dafina Memedov det andra på frispark över muren upp i krysset.
Det stabila Stattena-försvaret dirigerades väl av mittbacken Mia Bengtsson.

Hammarby vann borta mot Jitex med 3-2.
- Tyvärr måste jag klaga på domarinsatsen, det kändes som att vi hade ytterligare en motståndare på plan, säger Jitex tränare Björn-Ulf Palm.
Det blev inte bättre av att Jitex fick sin Hanna Brorsson utvisad strax efter kvitteringen till 1-1.
- Vi hade ett friläge som kunde gett 2-1, tillägger Björn-Ulf Palm.
Sara Lundkvist som spelade på topp i Hammarby gjorde första målet.
Matchen avgjordes först inom de sista fem minuterna när Sofie Gauw gjorde 2-1. Johanna Dolge kvitterade till 2-2. I slutminuten blev Sanna Penton segerskytt för Hammarby med ett 25-metersskott i krysset.
- Vårt lag är ovant vid naturgräs och var litet passivt i första halvlek. Den var inte bra men det blev bättre i andra, säger Hammarbys tränare Adam Zakrewski.
Värd att framhållas i Hammarbys lag är även målvakt Louise Persson.
- Trots motigheterna kämpade våra tjejer väl ända till slutet, tillägger Björn-Ulf Palm och lyfter fram backen Rosa Kamal.

Seriens överlägset bästa målskillnad skaffade sig AIK i derbyt mot Vasalund, 10-3, det hittills enda tvåsiffriga resultatet i serien.
- Vi reste oss efter förlusten mot LdB FC Malmö och spelarna var oerhört taggade. Vi rullade och spelade fotboll som det ska spelas. Alla målen var spelmål, förklarar AIKs tränare Patric Wickman.
Det stod 3-1 i halvtid och sedan rann det iväg i andra halvlek.
Julia Lindberg gjorde tre, Nathalie Perswall, Lilja Björk, Jamine Dadvar, Petra Andersson, Songul Erker, Elvina Ankic och Linda Bengtsson var sitt.

På måndagen mötte AIK BK 30 i Västerås och vann med 3-1.
BK 30 ledde efter första halvlek på ett självmål efter hårt inlägg som styrdes innanför stolpen istället för utanför.
- Vi kom ut som ett nytt lag i andra halvlek och spelade en helt annan sorts fotboll än i första, förklarar Patric Wickman.
Jackie Kisch Brunzell kvitterade och gav AIK ledningen. Julia Lindberg gjorde 3-1.
- Ett sent återbud tvingade oss att disponera om laget, förklarar BK 30s tränare Bengt Gustavsson.
- Det presterades ändå hedervärda insatser som t ex av yttermittfältare Erika Forsberg, mittmittfältare Lisa Hellenberg, ytterback Malin Sandin och mittback Stefanie Paramio.

Linköpings FC mötte Kvarnsveden i sin lördagsmatch och vann med 3-0 (1-0).
- Det stod 0-0 länge. Vi var inte riktigt på tårna i första halvlek men strax före halvtid gjorde Malin Gustavsson 1-0, berättar LFCs tränare Ulf Ingvarsson.
Malin var lagets bästa spelare och gjorde ytterligare ett mål i andra halvlek. Lovisa Öunpuu gjorde 2-0
Kvarnsvedens skapade chanser i första halvlek. Mittbacken Caroline Zandén samt offensiva mittfältaren Ann-Sofie Östberg stod upp bäst mot de fysiskt starkare motståndarna.

Umeå Södra besegrade **Tyresö ** med hela 6-0 i lördagsmatchen. Men det lossnade först efter halvtid då det bara stod 1-0.
Simone Rosqvist gjorde det målet och hon gjorde även 2-0.
Sanna Kullberg stod för de följande två målen . Samtidigt spelade storasyster Emma med U20-landslaget på Åland. (Pappa Stephan var allsvensk i IFK Göteborg). Nicole Nyberg och Elin Hilly gjorde femte och sjätte målet. Värd att nämna är även offensiva vänsterbacken Olivia Lundberg.

Umeå Södra fullbordade helgen mot Linköpings FC och då är det på sin plats att berömma målvakten Stina Jonasson (f-94) som Umeå Södra lånat från Mariehem och som höll nollan i båda matcherna.
På söndagen vände lyckan för Linköpings FC som förlorade med 0-3.
- Det märktes klart att våra spelare hade lördagsmatchen i benen. säger Ulf Ingvarsson.
Matchen var jämn första halvtimmen men sedan tog Umeå Södra över. Caroline Sandström, Sanna Kullberg och Emmy Brännlund gjorde målen.

Sunnanå vann säkert över Umeå IKmed 2-0. UIK har bara tagit en poäng på sina sex matcher medan Sunnanå kammat hem 17 och ligger trea i tabellen.
Emmelie Marklund gjorde första halvleks mål och Melina Lyxell andra halvleks.
- Andra halvlek var bra och vi var närmare att öka på målskörden än UIK att reducera, säger Sunnanås tränare Kent Gustafsson.

Taggar:
Gäst 2010-06-23 17:18

måste påpeka att referatet från hammarbymatchen innehåller väldigt mycket fel, det stod 1-1 efter första halvlek, och jitexspelaren blev utvisad 10 minuter in i den andra halvleken.

det var heller inte 2-2 i matchen, det stod 1-1 och efter det gjorde hammarby både 2-1 och 3-1. I 94de minuten reducerade jitex. det var inte mycket som stämde . . .

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.