Damallsvenskan i Apollon

Före detta Malmö- och Kristianstadspelaren Vlora Bajraktaraj har spelat två säsonger med Salamis på Cypern. För några veckor sedan njöt hon av den svenska sommaren utan direkta planer om sitt fortsatta fotbollsliv när telefonen ringde på nytt från medelhavsön.
Vlora Bajraktaraj under tiden det begav sig i Kristianstad.

- Det var mästarklubben på Cypern som frågade om jag ville spela Champions League på korttidskontrakt med dem, säger hon.

Resten är nå, ja i alla fall nutidshistoria. I drygt 40-gradig hetta manövrerade det väl pålästa cypriotiska laget ut Umeå IK och satte punkt för den mångåriga sviten av lyckade europaäventyr som Umeå skämt bort oss med. Umeå lär tidigast vara tillbaka internationellt 2012 - istället kan man verkligen tala om premiär. För första gången har ett lag från Cypern klarat avancemang från kvalspelet.

- Vi har ett lag med många utländska spelare, landslagsspelare från Bulgarien och Rumänien som har jobbat på bra i tre år, säger Vlora Bajraktaraj om sin nya klubb.

Efter att ha varit med om Kristianstads första allsvenska säsong 2008 var Vlora en av tre KDFF-spelare som förlängde sin säsong med spel i Salamis. Då var tankarna bara att spela fem-sex veckor i värmen. Men en lång säsong senare var hon den enda som tecknade nytt kontrakt.

- Man var ju tvungen att göra allt för laget så vi blev kvar till säsongen slutade. Sen kom jag tillbaka till Sverige men kände att det var för jobbigt att pendla till Kristianstad igen, säger hon.

Damfotboll.com når Vlora Bajraktaraj på en svajig telefonlinje. Men fotbollsförbindelserna mellan Cypern och Europa har bara förbättrats. Enligt Vlora går inte serien på Cypern att jämföra med Damallsvenskan men Apollon Limassol är det lysande undantaget. Efter 18 raka segrar och 100 mål förra säsongen sattes nya målsättningar i mästarlaget. Gruppseger i Champions League-kvalet var heller inget omöjligt mål för laget - redan ifjor var man nära avancemang men bommade efter en knapp förlust (0-1) mot Rossiyanka i den avgörande matchen. Bara det var ändå bättre än vad någon annan klubb på Cypern mäktat med under åtta säsonger med Womens Cup.

- Det är stor skillnad mellan lagen här, Apollon är uppe och resten av lagen är långt nere. Pengarna styr allt och kvinnofotbollen uppmärksammas inte speciellt mycket i media. Kanske kan det ändras efter den här framgången.

Har du fler intryck efter några veckor i din nya klubb?

- Det är mycket mera professionellt, tränaren har bra koll, han har spelat i högsta ligan och vi jobbar mycket med passningsspel.

Efter tre ohotade segrar, 6-1 mot Sarajevo, 4-1 över Umeå och till sist 3-0 mot Tel Aviv jublade Limassol-spelarna i sommarkvällen. Gruppsegern var klar – och inte minst segern över Umeå hade gett upphov till ekon i fotbollsvärlden.

- Vi är väldigt spelskickligt lag och sen hade vi all information som fanns om Umeå. De har ett nytt lag, ny tränare och ett nytt system. De visste ju inget om oss. Vi hade mycket boll och många anfall, de försökte hålla det tätt pg.a. värmen men när vi vann bollen gick det fort.

I Champions League-matcherna bidrog Vlora med två inhopp. Hennes mångsidighet har kommit väl till pass i Cypernklubbarna. Redan när hon spelade i Malmö och Kristianstad fungerade hon lika ofta som ytter- och innermittfältare och back.

- Här har det varit lite blandat, jag har spelat där det behövts men oftast på mittfältet, säger hon.

Om fotbollsäventyret i Cypern förlängs för henne eller om hon återvänder till Sverige återstår att se.

- Eventuellt spelar jag nästa omgång i Champions League med Apollon. Här på Cypern är det en mer avslappnad miljö, men jag saknar absolut allsvenskan. Sen är det klart att det kan ta tid att hitta tillbaka till tempot i Sverige.

Vilket är ditt bästa fotbollsminne, att ta Kristianstad till allsvenskan eller Apollon Limassol till gruppseger i Champions League-kvalet?

- Jag har definitivt mer känslor för Kristianstad. Året då vi gick upp i allsvenskan var det bästa jag har gjort. Det kändes mer som att man vann något, nu är det bara att spela vidare.

Rosén 2010-08-12 15:41

Fint sagt Vlor.. Det var ett fint år.. Nästa gång du är hemma så får du fasen höra av dig!!!! Lev väl så länge vännen!

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.