Mardrömsstart i debuten fick inte Malin att darra mer

Målvakten Malin Reuterwall är bara 20 år gammal, fyller 21 i december, och så sent som för 1,5 månad sedan tillhörde hon div II-laget Västerås BK 30. I fredags gjorde hon debut i Damallsvenskan när hon vaktade Umeå IKs mål i bortamötet mot Linköpings FC. En inte alldeles enkel premiäruppgift men Reuterwall gjorde enligt samstämmiga uppgifter en mycket bra match.
Malin Reuterwall, 20 år, kan bli nästa målvaktsstjärna. Foto: Britta Åkerlund

– När jag förstod att Caroline Jönssons skada skulle göra att hon inte kunde stå i Linköpingsmatchen blev jag väldigt nervös, berättar Malin Reuterwall. Men på matchdagen kändes det faktiskt bra, jag var nervös men på ett taggat och bra sätt. Synd bara att det började så struligt. Först blev det ett missförstånd mellan mig och en back vilket ledde till självmål, sen ändrade ett långskott riktning på en av våra spelare och så blev det baklängesmål igen. Och då hade vi bara spelat i 10 minuter. Då tänkte jag att ’hur ska det här sluta’ men det var ju bara att köra vidare för det kändes som vi tog över matchen mer och mer.

En sådan mardrömsöppning skulle kunnat få vem som helst att börja darra men inte Malin Reuterwall. Hon tog ett omtag, gjorde riktigt bra ifrån sig och några mer insläppta mål blev det inte. 2 mål framåt ledde till ett oavgjort resultat med mersmak både för Reuterwall och Umeå IK.
malinrinsida.jpg
Malin Reuterwall fotbollsintresse väcktes vid 5-6 års ålder. En granne var tränare för yngsta flicklaget i Västerås BK 30 så Malin hängde med på träningarna. Redan då spelade hon oftast som målvakt och 16 år gammal var det dags att dra på A-lagströjan. Västerås BK 30 spelade då i div II men vann sin serie och lyckades klara kvalet till div I. Efter 3 säsonger i div I blev det respass tillbaka till div II inför årets säsong.

Malin Reuterwalls ambitioner sträcker sig betydligt längre än till div II-spel. Hon vill satsa rejält på sitt fotbollsspelande och har redan provat på landslagsspel. Vid U20-VM 2010 var Malin Reuterwall trejdemålvakt och i turneringen i våras för U23-landslag i La Manga fick Reuterwall dela målvaktssysslan med Susanne Nilsson, Kopparberg/Göteborgs FC, de stod 1,5 match var.

Flera klubbar både från Damallsvenskan och div I hörde av sig och var intresserade av den resliga Västeråsmålvakten, 180 cm i strumplästen, men valet föll på Umeå IK. Redan i januari hade Malin Reuterwall provat att spela med Umeå IK i samband med en fyrlagsturnering i Brasilien. Caroline Jönsson hade inte möjlighet att åka till Brasilien och på inrådan av Elisabeth Leidinge erbjöds Reuterwall möjligheten att följa med som en av målvakterna.
– Det kändes härligt att få åka med till Brasilien men också nervöst. Jag kände Sofia Jakobsson från U20-landslaget men alla andra var obekanta för mig, säger Malin Reuterwall. Tycker ändå att det gick rätt okej och det kändes bra med alla i laget. När jag sen fick frågan från flera klubbar inför den här säsongen så trodde jag ändå mest på Umeå IK. Jag tror det är med Umeå IK jag har bäst möjligheter att utvecklas till en bra allsvensk målvakt.

Malin Reuterwall berömmer hela laget men framförallt sin målvaktstränare Kristoffer Videhult och sina målvaktskollegor Caroline Jönsson och Josefin Halvarsson.
– Målvaktsspel handlar mycket om timing och att känna in så man gör rätt saker. Det är ju inte många som har den erfarenhet som Caroline har och för mig är det en jättemöjlighet att få ta del av alla hennes kunskaper, det är enormt inspirerande. Både Kristoffer och Caroline är jätteduktiga på att förklara hur man ska göra och tänka och är väldigt lättsamma att jobba med. Det är bra stämning på våra målvaktsträningar.

Och nu är alltså första matchen i Damallsvenskan avklarad. Mycket talar för att det blir hemmadebut på onsdag när Dalsjöfors GoIF gästar Gammliavallen. Caroline Jönsson besväras fortfarande litet av sträckningen i vaden och det mesta talar för att Reuterwall får en ny chans mellan stolparna.
– Det skulle kännas litet som en revansch att få stå igen i den här matchen, säger Malin Reuterwall Mot Linköping blev det en kommunikationsmiss som är ganska typisk när man aldrig har spelat med varandra mer än på träning men nu har vi gjort det så nu behöver vi inte göra det igen.

På frågan hur långt hennes ambitioner sträcker sig blir hon litet återhållsam.
– Jag sätter upp egna mål och vet vad jag vill men det behåller jag för mig själv. Just nu är jag jättenöjd med hur jag har det här i Umeå IK och det har blivit minst lika bra som jag hoppades på, avslutar Malin Reuterwall.

På onsdag spelar Umeå IK mot Dalsjöfors GoIF på Gammliavallen, avspark kl 19:00. I Umeå-målet får vi troligtvis se Malin Reuterwall, en stor svensk målvaktstalang.

FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.