Stolta VM-debutanter

Sofia Jakobsson, Antonia Göransson och Annika Svensson är tre VM-debutanter som tagit plats i den svenska VM-truppen. Vårens komet Sofia Jakobsson var mycket lycklig och beskriver uttagningen som en dröm som slagit in.
Sofia Jakobsson rusar mot nya mål. Foto: Fredrik Hasselgren

– Det är otroligt stort för mig och det var inget jag trott att jag skulle får vara med om när säsongen startade. Jag såg förstås VM 2003 på TV och drömde då om att få vara med och nu står jag här och nu står jag här mitt i alla fotbollstjejers dröm, ler Sofia.

Sofia har producerat 5 mål i Damallsvenskan för sitt Umeå IK i år. Hon har gjort mål som imponerat på förbundskapten Dennerby så mycket att hon fick debutera i landslagets inofficiella landskamp mot England den 15 maj. Hon tackade genom att göra mål direkt.
Sofia har utvecklats sitt spel och hon berömmer mer än gärna den före detta landslagsstjärnan Hanna Ljungberg tillika Umeås assisterande tränare för sin utveckling:
– Det har hänt mycket i min utveckling sen ifjol och mycket har jag att tacka Hanna Ljungberg för. Hon har hjälpt mig att bli bättre och att vara lugn i mitt spel. Att ha henne i den dagliga träningen har utvecklat mig.
antoniaginsidafh.jpg
Starka känslor
Fjolårets komet i landslaget Antonia Göransson, Hamburger SV, såg närmast tårögd ut på podiet när hon förklarade:
– Att bli uttagen till VM är det största man kan uppleva och jag har har drömt om det här sen jag var 12 år. Jag är jättetacksam över att jag fått en plats i denna trupp och lovar att jag skall göra mitt allra bästa.
Tyresös Annica Svensson, åldermässigt några år framför de två andra mästerskapsdebutanterna med sina 28 år men ändå en mästerskapsdebutant som är otroligt nöjd med uttagningen.
– Jag står här och njuter av situationen och vare sig man får speltid eller inte i ett VM så kommer jag att känna mig viktigt i truppen. Det gäller att bidra med energi och prestera på träning. Det är få förunnat att få vara med om ett VM så det gäller att ta tillfället i akt och njuta av situationen.

Rufus 2011-05-30 19:55

Det lite slitna uttrycket "a late bloomer" får Annica Svensson försöka stå ut med. Huvudsaken för henne att hon fick chansen. I övrigt: Sofia Jakobsson - vantat och helt välförtjänt, och Antonia Göransson - ja, inte tycks Thomas Denneby vara långsint efter Antonias sågning av honom tidigare.

Huirsomhelst - detta är ett lag som kan gå långt, i allra bästa fall fram till en semifinal, men då ska allt klaffa, till exempel att värsta konkurrenterna gör bort sig. Annars blir det det tuffaste VM ett blågult damteam varit med om någonsin. Stor lyckospark i ändan, hela gänget!

nissehult 2011-05-30 21:17

Rufus: Var sågar Göransson Dennerby? Här är hela intervjun!
http://svtplay.se/v/2170078/antonia_goransson_om_atervaxten_i_landslaget

Det är verkligen på tiden att det kommer yngre, denna gången vart det 2 st + en lite ädre debutant. Man ska inte med till VM på gamla meriter!!!

Rufus 2011-05-31 02:43

Exakt, "nissehult". En behövlig föryngring. Hursomhelst satsar Thomas Dennerby på bästa möjliga anfallskraft - och då finns inte Kosovare Asllani med i sammanhanget. Tråkigt för henne att bli sidsteppad, men har man presterat så dåligt som hon gjort hittills under säsongen har hon inte i en VM-trupp att göra. Om man skall var helt ärlig gäller detta även några andra i truppen som nog är uttagna mest "for sentimental reasons" - trogna men inte helt pålitliga när det smäller. Kanske någon rentutav har passerat sittt bäst-före-datum, Sara Larsson t ex? Å andra sidan väger ofta rutin tyngre än snabbhet och rörlighet i stora sammanhang...

Jag anser ändå att det är den efter omständigheterna starkaste trupp som landslagsledningen kunnat sätta upp. Sedan får vi se hur långt det räcker. Om det går åt fanders ändå lär alla vi "experter" förstås få mycket vatten på våra kvarnar...

Christoffer 2011-05-31 07:13

Grattis alla som kom med, och stort lycka till i Tyskland

Tänk om vi nu alla tillsammans kunde fokusera på det positiva i Dennerbys trupp och sluta med typiskt svenskt gnäll om vilka som inte kom med m.m.m.m.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.