LdB FC Malmös vår ger guldvittring

Det LdB FC Malmö presterat så här långt under säsongen för tankarma till spelet som bar till guld 2010. Devisen ´alla slår alla´ gäller fortfarande med undantag för laget som efter den oavgjorda premiären radat upp segrarna.

Tränaren Martin Sjögren har ännu en gång fått den kapabla truppen att samverka ypperligt till framgång. De nio matcherna som hittills testat lagets kvaliteter har antingen slutat med övertygande dominans från start till mål, eller enligt segerreceptet mot Jitex på söndagseftermiddagen.

Det var fjärde gången i serien som motståndarna gjorde första målet och LdB Malmö kom tillbaka till slutlig seger. Jitex 1-0 efter bara sju minuter sänkte visserligen tempot och anfallslusten hos serieledarna - men bara för en stund.
- Man har alltid perioder där man är bättre och perioder där man är sämre. Så böljar ju matcherna, det gäller bara att man kommer ur de sämre perioderna så fort man kan och att de inte blir så djupa, sade Martin Sjögren som fick se hur två klassmål tog laget ikapp och förbi.

- Jättebra kombinationsspel, vi sade att eftersom Jitex kommer att stå ganska högt upp med sin backlinje så är det jätteviktigt att vi har ett bra djupledsspel.

Starka i andra halvlek
Som de andra halvlekarna brukar gestalta sig fanns det heller ingen anledning till oro – Jitex kunde aldrig gneta till sig kvitteringen.
- Vi vet är vi är starka, framförallt har det visat sig i årets andra halvlekar. Jag tror att vi har 17- eller 18-0.
110605_3.jpg
Efter den åttonde raka segern fanns det ändå bitar som störde LdB-tränarens bild av den perfekta matchen.
- Målet vi släpper in idag är för enkelt och det har varit några sådana mål tidigare också. Till slut kanske man tappar poäng på det. Man är ju perfektionist, man vill att allting ska perfekt ut även om det inte är möjligt, sade han men vände snart tillbaka till mer positiva tongångar.

Vad är du mest nöjd efter vårens matcher?
- Att vi har klarat av de tuffare perioderna, jag ska inte säga att vi började serien lite knackigt men spelet flöt inte på som det gjorde året innan. Alla jämförde med hur det såg ut då.

Nio matcher och åtta vinster senare har fjorårsmästarna än en gång guldvittring. Att det återstår många matcher att spela behöver vi inte ens fundera på att fråga – frågan är snarare vilket lag som ska kunna utmana LdB Malmös jämna, starka insatser med stor tro på att det egna spelet ger resultat.
- Som det känns nu är vi inne i en vinnarkänsla och mentalitet som är oerhörd, lite samma känsla som ifjor även om vi spelar lite annorlunda.

Med flera skador har Martin Sjögren flera gånger fått formera om sitt mittfält. Spelarna som startade på Åbyvallen var dock samma uppställning i de två tidigare matcherna, en startfyra som skötte sig i passningsspelet och antog utmaningen mot Jitex kraftiga spelsätt.
- Annika Kukkonen gör sin bästa halvlek hittills i andra och Sara Björk Gunnarsdottir är jättebra hela matchen igenom, de gör en bra arbetsinsats allihop på mittfältet.

- Idag känns det jättebra att vi kan sätta in Emma Wilhelmsson när Frida (Nordin) börjar se lite trött ut. Framförallt för det fysiska och att vi får in ytterligare en bra huvudspelare på fasta situationer.

Skickar fyra till VM
Som klubblagstränare gör sig Martin Sjögren inom kort klar att skicka iväg fyra landslagsspelare till VM. Nilla Fischer, Linda Forsberg, Lina Nilsson åker till det svenska lägret med samling på torsdag i Stenungsund och Heather Garriock finns med för Australien.
- Självklart jätteroligt, det är också medvetet att vi ska ha en bredare trupp till hösten för att vi vet att det är påfrestande att spela VM. Therese Sjögran kan nästan räknas som vår spelare också, säger ha om USA-lånet som blir en välkommen förstärkning inför höstens hårda schema.

Då blandas matcherna som handlar om att försvara den allsvenska titeln med Champions League-kval.
- Det blir en höst som heter duga för oss, enormt mycket matcher. Nu är vi vidare i Svenska Cupen också, vi behöver ha flera spelare att tillgå, säger Martin Sjögren som går till sommarvilan med tillförsikt.

BILDEN; Martin Sjögren tränar serieledarna LdB FC Malmö
FOTO: Mats Andreasson

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.