Homare Sawa: - I mina fem VM hände allt nu

En ny stormakt inom fotbollen har presenterat sig. Japan visade upp en teknisk briljans som höll turneringen igenom, kryddat med kyla från strafflinjen när VM-finalen gick in i det absolut avgörande skedet.

Den faktiska förklaringen till guldet var att Japan knäckte sina betydligt mer vinnarvana motståndare genom att sätta tre av de fyra straffar som krävdes, för USA var det bara Abby Wambach som lyckades med sitt försök.

Men ännu mer imponerande var hur Japan hämtade upp två underlägen och inte lät sig knäckas av USAs stora dominans i första halvlek.
- Vid 2-1 trodde jag att det skulle bli svårt men vi gav inte upp. Alla spelare sprang under hela matchen, sade lagkaptenen Homorare Sawa.

Om det var hela Japans guld var det Sawas VM.

Med fyra mål före finalen låg hon bra till för att vinna skytteligan. Det blev en fullträff till när den som bäst behövdes.

USA såg ut att gå mot seger när den rutinerade mittfältaren tog sista chansen i förlängningen och klackade bollen mot mål, via en amerikansk spelare som ändrade bollbanan var Hope Solo chanslös och Japan tog matchen till straffavgörande.
- Jag insåg inte att det hade blivit mål, sade målskytten själv.

Under straffläggningen stod hon vid mittlinjen och såg lagkamraterna lyckas med de flesta skotten. När Kumagai med kraft tryckte upp bollen i nättaket var saken klar och stormakten USA besegrad.

Och Sawa fick göra sig redo för en hel del prisutdelningar. Guldmedalj, pris som turneringens bästa målskytt och utmärkelsen som bästa spelare.
- Vi kom hit för att ta medalj men jag kunde inte föreställa mig att jag skulle vinna guldbollen, guldskon och hela turneringen, konstaterade hon själv.

OS-bronset för tre år sen var bara början. Första VM-guldet för ett asiatiskt land någonsin betyder att Japan på allvar är att räkna med i fotbollseliten.

Klarar att besegra topplag
"Starkare som aldrig förr" skrev det tyska fotbollsmagasinet Kicker i sin presentation av laget sedan Japan avancerat upp till fjärdeplats på världsrankingen. Problemet med att besegra andra toppnationer som artikeln därefter belyste har insatsen i Tyskland verkligen motbevisat.

Först föll värdnationen för det eleganta och målmedvetna kortpassningsspelet. Sverige i semi gick lika galant för Japan med samma vapen.

I finalen som sågs av över 48 000 åskådare på Waldstadion tog man hjälp av en vilja och lagmoral som nästan såg amerikansk ut.

Japan fick visserligen inte mycket utrymme för sitt rullande spel med effektiva kortpassningar från start. USA lämnade sina motståndare i fred när man höll bollen nere i backlinjen men när försöken att nå mittfältarna kom var pressen betydligt hårdare på bollhållaren.

Kozue Ando stack emellan med det första skottet på mål efter en halvtimme och fick ytterligare att springa på rättvänd men annars var det amerikansk dominans.

Det blev lite bättre efter paus när Sawa hittade luckorna i backlinjen och tvingade försvararna att rensa undan i sista stund.

Vid 1-1 stressade man så förtjänstfullt att de backlinjen inte hann med. Visserligen var Rachel Buehler först på bollen i eget straffområde men rensningen blev misslyckad, tog rakt på Alex Krieger och studsade fram till Miyama som bara lade in bollen.

En av många fina spelarprestationer under den långa söndagskvällen. Naturligtvis bör också målvakten Ayumi Kaihori berömmas för de snabba och rätta besluten under straffläggningen.
- Vi vann som ett lag, sade Homare Sawa som hunnit med att spela med många under sin tid i landslaget.

Sawa drivande kraft
Men Sawas prestation som drivande kraft var den bästa på plan och hon hyllades från alla håll efter matchen.
- Hon bär hela laget, en fantastisk insats under hela VM. Hon gör så många mål i turneringen, sade Abby Wambach.

För Homare Sawa själv var framgången med "Nadeshiko" efterlängtad. Rutinen, många års nötande på plan hjälpte henne dit men kan inte förbereda henne på vad som väntar efter guldet - bland annat ska laget träffa premiärministern när man tagit sig hem till Japan.
- Det är mitt femte VM. Jag har varit med i 18 år, det har varit en lång resa. Allt hände på en gång har inte fattat det än. Vi hade väldigt unga spelare som var avslappnade och gjorde sitt jobb.

Taggar: ,

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.