JAPAN VÄRLDSMÄSTARE

Damfotbollens internationella karta får ritas om efter VM 2011. Japan satte nya gränser genom att besegra USA i VM-finalen i Frankfurt inför fullt hus, drygt 48.000, på söndagkvällen. Japan kom tillbaka från två underlägen och vann till slut straffsparksläggningen. 2-2 vid förlängning gav slutresultatet 5-3 efter straffar.

Japan tilläts inte dominera som man gjorde mot Sverige. USA kopplade greppet och radade upp fem riktigt bra chanser redan under de första tio minuterna. Lauren Cheneys skarvning tätt utanför närmsta stolpe på Megan Rappinoes vänsterinlägg var det farligaste. USA utnyttjade inte sin överlägsenhet i längd. Abby Wambachs bästa avslut var istället ett jätteskott i ribbans underkant.
Japans Shinohu Ohno (10) och Kozue Ando (7) var närmast att hota USAs backlinje men lyckades inte under första halvleken.

Lauren Cheney tvingades utgå för fotskada i halvtid. In kom Alex Morgan och hon hotade direkt med ett skott i stolpen efter Heather O´Reilllys inlägg. Hon slog även inlägget till Abby Wambachs nick som japanska målvakten Ayumi Kaihori backande lyckades tippa över ribban.
En ödesdiger dribbling av nyss inbytta Yuki Naasato på mittplan öppnade för USAs snabba omställning när Christie Rampone slog djupledsbollen till Alex Morgan som löpte klokt innan hon gjorde 1-0 i 69:e minuten.

När blott tio minuter återstod av ordinarie speltid såg USA ut att ha kontroll. Men då slog Japan till Aya Miyama fick bollen efter att Rachel Buehler brutit och Megan Rapinoe rensade undan bollen dock inte bättre än att den gick till Aya Miyama som fr¨ån nära håll kvitterade till 1-1.
13 minuter in på första förlägningsperioden såg USA ut som vinnare igen när Alex Morgan från korlinjen med ett distinkt inlägg hittade Abby Wambach som "sköt" med huvudet 2-1 till USA.

I andra förlängngen hade Japan de bästa chanserna och i 116:e spelminuten kvitterade Homare Sawa elegant efter Aya Miyamas vänsterhörna.
Dramatiken var inte slut Abby Wambach sköt över på ett bra inlägg från Heather O´Reilly i 119:e minuten och på tilläggstid blev Japans mittback Azusa Iwashimizu målchansutvisad när hon stoppade Alex Morgan. Frisparken knappt en meter utanför straffsparkslinjen sumpade USA.
Det var inget mot straffarna som följde. Shannon Boxx sköt illa så att Ayumi Kaihori kunde rädda med ena foten. Aya Miyama satte sin varpå Carli Lloyd sköt sin straff över. Hope Solo räddade Yuki Nagasatos straff och Ayumi Kaihori Heather O´Reillys. Hope Solo hade händerna på Mizuho Sakaguchis tredje straff som gick in. Abby Wambach var ensam amerikanska att sätta sin. När Saki Kumagai satte sin varf saken klar, 3-1 i straffsparkläggning.

Japan är utan tvekan värdigt nytt världsmästarlag efter att ha besegrat såväl Tyskland som Sverige och USA på rad och alla bortförklaringar faller därmed platt till marken.

Taggar: ,
Mark 2011-07-18 13:52

"Hope Solo räddade en straff."

Martin 2011-07-18 00:27

Jag är så glad för detta fantastiska Nadeshiko. Som de sprang, jobbade tillsammans och slet som djur matchen igenom. Vilket 2-2 mål (Sawas klackspark hade inte ens Zlatan gjort bättre) och den avgörande straffen var ju Zidanéklass på.

Riktigt kul för Japan att få något roligt att glädjas över och samlas kring efter detta hemska år fullt av olyckor och elände.

Japan står för det nya och fräscha inom damfotbollen oh jag hoppas vi får se vårat svenska damlag ta efter det här nu när vi fått se att teknik och speed faktiskt kan slå fysik och styrka.

Trist för Pia förstås men jag skäms inte för att säga att jag höll stenhårt på Japan i denna match.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.